Vélemény

Vélemény: D-209 után, szabadon

Vélemény: D-209 után, szabadon

2011. március 5., szombat
Vélemény: D-209 után, szabadon

Ami a legszomorúbb, hogy most is vagynak ki- és elmosások, ám immár másképpen. Méltatlannak érzem idézni őket. Márpedig a Fekete Doboz immár történelmi értékű, húszéves, az akkori iratmegsemmisítésről tudósító képkockái is, és más dokumentumok is épp arról tanúskodnak, hogy van, ami elég a „spontán” tűzben, ám van, ami meg megmarad. És mégis elég.

Ne dugjuk homokba a fejünket, Medgyessy országlása óta Magyarországon nincs igazán értelme a kádárista besúgókról, tartótisztjeikről, legfőbb főnökeikről, politikai megbízóikról érdemben beszélni. Akkor ugyanis a legmagas’b szinten lett legitimálva „az”. Beszéljünk kicsit inkább a kezdetekről: arról, hogy amit 1990-ben elmulasztottunk, soha nem visszahozható. Ez az állítás azonban egyáltalán nem csökkenti, sőt, egyenesen piedesztálra emeli a hódmezővásárhelyiek munkásságát, melynek eredményeképpen immár nem csupán az így-úgy beszervezett ügynökök úgy-ahogy listája, hanem a tartótisztek egy részének névsora is olvasható. Némely kérdések azonban óhatatlanul adódnak, nincs okom nem feltenni őket. 1. Mit gondoljak, akár utólag is, arról a korábban tisztelt, amúgy pártonkívüli kollégámról, aki ideje egy részét közvetlen környezete szennyezésével, azaz besúgással töltötte? 2. Mit gondoljak, akár utólag is, arról a kollégáról, akivel hosszú évekig együtt söröztem, de nem a tehetsége, hanem besúgósága okán emelte magas polcra őt a pártja? Aztán jöttek a ki- és elmosások, emígyen:. „Az nem is úgy volt, Pistám”; „Benneteket védtünk, Pistám”; „Nem volt más út, Pistám, tudod, a család” etc. etc. 3. De, úgy volt. 4. Magatokat védtétek, a számotokra biztonságot jelentő kommunista védőernyősen. 5. Hogyne lett volna más út: nevezetesen a tisztesség. Ami a legszomorúbb, hogy most is vagynak ki- és elmosások, ám immár másképpen. Méltatlannak érzem idézni őket. Márpedig a Fekete Doboz immár történelmi értékű, húszéves, az akkori iratmegsemmisítésről tudósító képkockái is, és más dokumentumok is épp arról tanúskodnak, hogy van, ami elég a „spontán” tűzben, ám van, ami meg megmarad. És mégis elég. 6. Hol marad, kiknél marad, mit akarnak, és főleg: mit fognak csinálni vele? Kiknek elég? A Hetedik Te magad légy: 7. Viszonylag régóta tudjuk, ki a D-209. Kiderült immár, ki a D-210? a 211? a 212?...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.