Kultúra

Újjárendezték Kass János állandó kiállítását a mester halálának első évfordulóján

Újjárendezték Kass János állandó kiállítását a mester halálának első évfordulóján

2011. március 28., hétfő
Újjárendezték Kass János állandó kiállítását a mester halálának első évfordulóján

Újjárendezték Kass János grafikusművész alkotásait a szegedi Kass Galéria állandó kiállításában a mester halálának első évfordulóján. A legendás grafikusra március 29-én, kedden 16 órakor emlékeznek a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti kiállítóhelyén, a Kass Galériában.

Kass János

állandó kiállítása teljesen megújult. Az

Ibos Éva

művészettörténész által újjárendezett tárlaton a látogatók a legendás művész illusztrációs és grafikai munkásságának keresztmetszetét ismerhetik meg a gyerekkönyv illusztrációktól kezdve néhány unikumnak számító eredeti, szabadkézi rajzokon át a legjelentősebb művekig. A megújult állandó kiállításon ízelítőt mutat Kass János plasztikai munkásságából és természetesen válogatás látható a híres Fej sorozatból is. Kass János az 1960-as években megújuló magyar grafika-, illetve könyvillusztráció egyik legjelentősebb mestere volt. Három alkalommal nyerte el „A legszebb könyv” díját, 1966-ban és 1977-ben Lipcsében, 1999-ben pedig Frankfurtban. A 70-es évek elejétől plasztikai kísérletekkel is foglalkozott. Kass János tisztelte a hagyományokat, de a jelenben élt, érdeklődéssel követte a legmodernebb technikai eljárásokat. 1980-ban Londonban

John Halassal

elkészítik a világ első komputer animációját, a Dilemma című rövidfilmet. Elfogadja, s megérti a számítógép grafikai eszközhasználatát, kísérletezik vele, de a rajztollat és a rézkarcoló tűt nem cseréli fel vele végleg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.