Közélet

Több mint félezer nevet tartalmaz az szt-tisztek listája

Több mint félezer nevet tartalmaz az szt-tisztek listája

2011. március 1., kedd
Több mint félezer nevet tartalmaz az szt-tisztek listája

Több mint félezer nevet tartalmaz az a keddtől, interneten elérhető lista, amelyen a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának szigorúan titkos (szt) állományú tisztjei szerepelnek. Az adatlapok között felbukkan Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori kisgazdapárti miniszterének neve is.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásából létrejött,

www.szigoruantitkos.hu

címen működő honlap ismertetője szerint az oldalon azok a személyek találhatók, akiket szigorúan titkos állományú tisztként tartottak számon és iratanyagukat átadták az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának. A portál történész végzettségű készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy kutatások során nem kívántak állást foglalni abban a kérdésben, hogy ezen személyek valóban szt-tisztnek tekinthetők-e. A listán szereplők döntő többsége valamilyen középvezetői fedőállást töltött be, jellemzően minisztériumi, vagy vállalati osztályvezetőkkel találkozhatunk, de számos esetben szerepelnek például szállodavezetők is a tisztek között. A honlapon olvasható nevek között megtalálható a kormányfői posztot 2002-2004. között betöltő

Medgyessy Péter

is, aki 1978-tól négy évig D-209-es számon, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjeként, főhadnagyi rangon működött közre a Belügyminisztériummal. A dokumentum szerint a volt politikus 1981-ben "jó munkáért" csoportfőnöki és pénzbeli dicséretben részesült. Szintén a rendszerváltás után töltött be miniszteri tisztséget

Boros Imre

, akit az internetes oldalon található adatok alapján 1989 februárjában szerveztek be elhárító tisztnek az idegenforgalom területén. A volt tárcavezető ugyanakkor az irataihoz csatolt nyilatkozatok szerint mindenkin jogi elégtételt kíván venni, aki szt-tisztnek nevezi őt.

Lázár János

, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere kedden, sajtótájékoztatón mutatatta be az szt-tisztek névsorát ismertető honlapot. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azt szorgalmazta, hogy minél hamarabb nyilvánosságra kerüljenek az 1945 utáni pártállami dokumentumok, így a Kádár-rendszer iratai is, hogy mindenkinek lehetősége legyen megismerni a múltat.

Blazovich Péter

, a csongrádi városban található Emlékpont Központ igazgatója a honlap céljának nevezte, hogy ne csak az ügynökök kerüljenek középpontba, hanem azok is, akik önként vállalták az apparátusban való szereplést.

Ungváry Krisztián

történész, a kutatás egyik résztvevője azt emelte ki, hogy az szt-tiszti rendszert alig ismeri a közvélemény; pedig ők voltak azok, akik fedőmunkahely mellett - például nemzetközi kapcsolatok osztályainak vezetőiként - a hivatalos munkájukat "önként, ideológiailag megalapozottan végezték". Mint mondta, hivatásos belügyi alkalmazottakból, illetve korábban a Belügyminisztériumban egyáltalán nem dolgozó emberekből is lehettek szt-tisztek. Utóbbiakat civil posztjuknál fogva szervezték be, fizetést kaptak munkájukért. A Kádár-rendszerben az szt-tiszti rendszer folyamatosan fejlődött, ezren a hírszerzés, további maximum 1500-an pedig belső elhárításnál dolgoztak, "de lehet, hogy kevesebben voltak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.