Bulvár

Szlovákiában szigorúbb büntetés a közlekedési szabályok megszegőire

Szlovákiában szigorúbb büntetés a közlekedési szabályok megszegőire

2011. március 9., szerda
Szlovákiában szigorúbb büntetés a közlekedési szabályok megszegőire

Egyéves szabadságvesztéssel kell számolniuk a jövőben azoknak a gépkocsivezetőknek Szlovákiában, akik ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezetnék autóikat - tájékoztat a Felvidék Ma hírportál.

Ugyanilyen lesz a büntetés abban az esetben is, ha valaki elutasítja az alkoholszonda megfújását. A szigorítások részét képezik a két éve elfogadott közlekedésrendészeti szabályok tervezett, aránylag széleskörű módosításának, amelyeket a belügyminisztérium javasolt. Azok a sofőrök, akiknek a vérében egy évtized alatt háromszor találnak több mint egy ezreléknyi alkoholt, illetve kábítószer hatása alatt vannak, pedig véglegesen búcsút mondhatnának az autóvezetésnek. Szigorúbban fogják büntetni az alkoholszonda ismételt elutasítását is. „Az alkohol és a volán nagyon veszélyes kombináció. Minden részeg sofőr, aki a volán mögé ül, gépkocsiját fegyverré teszi" - jelentette ki újságírók előtt

Daniel Lipšic

belügyminiszter. Az alkohol egy ezreléknyi határát a vérben a bírósági tapasztalatok alapján határozta meg a tárca. A tavalyi szlovákiai balesetek mintegy tíz százalékát okozta ittasság. Eddig csak a hivatásos gépkocsivezetők esetében számított ez a dolog bűncselekménynek, s járt érte börtönbüntetés. Náluk is csak akkor, ha a balesetben másoknak sérülést vagy vagyoni kárt okoztak. Lipšic szerint a szigorításokat rövid időn belül a kormány elé terjesztik, majd a parlamentbe kerülnek. A tárca elképzelései szerint a szigorított szabályok szeptember elsején lépnének érvénybe. Újdonság, hogy tapasztalt autóvezető felügyelete alatt már 17 évesek is a volán mögé ülhetnének. A szlovák hatóságok a szigorított szabályoktól a balesetek számának csökkentését várják. Tavaly Szlovákiában közúti balesetek következtében 345 személy halt meg, ami az utóbbi évtizedek legalacsonyabb száma. Ennek ellenére Szlovákia nem teljesítette az EU felé vállalt kötelezettségét, amely szerint tavaly 305-re kellett volna csökkenteni a közúti áldozatok számát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.