Közélet

Szegedi nemzeti gárdistát is "bezártak" a nemzeti ünnepen

Szegedi nemzeti gárdistát is "bezártak" a nemzeti ünnepen

2011. március 21., hétfő
Szegedi nemzeti gárdistát is "bezártak" a nemzeti ünnepen

A Magyar Nemzeti Gárda egyik szegedi tagját, K. Szabó Sándort előállították, majd 72 órás őrizetbe vételéről is rendelkeztek március 15-én Budapesten. A hatvankilenc éves férfit végül 48 óra elteltével engedték el. A Jobbik Szegedi Szervezete közleményben is tiltakozott a Hősök terén történt rendőri fellépést követő előállítások kapcsán, Tóth Péter szerint a rendőrségnek a bűnözés felszámolásával kellene foglalkoznia, nem pedig „becsületes magyar emberek meghurcolásával”.

„A kormányváltást követően a rendőrség hozzáállása jelentősen nem változott az előző nyolc évhez képest.

Pintér Sándor

viselkedését és a rendőrség fellépését egyértelműen

Gergényi Péter

kapitányságának szellemi örökségének tartjuk” – fogalmazott

Tóth Péter

, a Jobbik megyei elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

K. Szabó Sándor

, a Magyar Nemzeti Gárda tagja elmondta, hogy a Hősök terére szervezett március 15-i ünnepségre 50 személyes buszt béreltek, közülük összesen öten voltak gárdatagok, a többiek családtagok, szimpatizánsok és „civilek” voltak. A 11 órára meghirdetett megemlékezés elején, a Himnusz éneklése közben szólította fel őket a rendőrség, hogy „szüntessék be tevékenységüket”, holott előre bejelentették rendezvényüket. A résztvevők három oszlopban sorakoztak a Hősök Terén a királyszobroknál, mely sorok között 10 méter távolság volt. A rendőrségi felszólításra reagálva

Ináncsi József

, a Magyar Nemzeti Gárda vezetője még a hangosítás kikapcsolása előtt elmondta, hogy bejelentették rendezvényüket, s azt nem tiltották be.

Ezt követően elkezdődtek az igazoltatások, s 10-15 embert – köztük K. Szabó Sándort – a Gyorskocsi utcai fogdába szállították. K. Szabót először nyolc órára állították elő, majd azt meghosszabbították négy órával, végül pedig 72 órás őrizetbe vételről rendelkeztek. 48 óra elteltével állították elő őket a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol a tárgyalás április 20-ára való elhalasztásáról született döntés. A vád feloszlatott társadalmi szervezetben való tevékenység. A rendőrök udvariasságát külön hangsúlyozta K. Szabó Sándor a sajtótájékoztatón, csak mint megjegyezte, „a vasajtón belül nem volt kilincs”. Az eset után a párt európai parlamenti képviselője,

Morvai Krisztina

feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen nemzeti jelkép meggyalázása és gyülekezési jog megsértése miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.