Közélet

Orbán erős alkotmányt ígér

Orbán erős alkotmányt ígér

2011. március 28., hétfő
Orbán erős alkotmányt ígér

Orbán Viktor miniszterelnöknek az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultációról szóló napirend előtti felszólalásával kezdődött meg hétfőn az Országgyűlés ülése. A képviselők ezt megelőzően megemlékeztek Bratinka Józsefről, az első szabadon választott Országgyűlés tagjáról, aki a múlt héten halt meg.

Emlékezés Bratinka Józsefre

A képviselők néma felállással adóztak

Bratinka József

volt MDF-es képviselő emlékének, aki az MDF-frakció Csongrád megyei képviselőjeként szerzett mandátumot 1990-ben.

Orbán: az új alkotmány kivételesen erős alaptörvény lesz

A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció sikerének köszönhetően az új alkotmány a nemzet alkotmánya és kivételesen erős alaptörvény lesz. A kormányfő napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció eredményeiből kiderült, hogy a magyarok felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni annak alakításába. A válaszadók 91 százaléka ért egyet abban, hogy a megújuló Magyarországon az alapvető kötelességeink ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogaink, tehát azokat is deklarálni kell az alaptörvényben - mondta

Orbán Viktor

. Hozzátette: szintén több mint 90 százalékos egyetértés van arról, hogy a legfőbb közös értékeink számára, mint a család, a rend, az otthon, a munka és az egészség, kiemelt alkotmányos védelmet kell biztosítani. Ugyanekkora többség ért egyet abban, hogy a jövő nemzedékek iránt valamilyen formában alkotmányos kötelezettséget kell vállalni - hangoztatta a kormányfő, aki elmondta azt is: a magyar emberek megüzenték, hogy a magyar termőföld és víz nem eladó, sem most, sem később.

MSZP: visszahívják-e Wittner Máriát a mandátumából?

Az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor felszólalására reagálva azt akarta megtudni, hogy a kormányfő egyetért-e azokkal a mondatokkal, amelyeket a fideszes

Wittner Mária

mondott múlt héten

Horn Gyuláról

és

Toller Lászlóról.

Mesterházy Attila

emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök hétfői beszédében is említette az új politikai kultúrát, más alkalommal többször is szólt az emberi méltóságról, illetve korábban egy jobbikos felvetésre úgy reagált, hogy minden emberi élet értékes.

További kérdéseket is feltett volna a nemzeti konzultáció során a Jobbik

A Jobbik további kérdéseket is feltett volna a nemzeti konzultáció során - mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva a párt frakcióvezető-helyettese.

Balczó Zoltán

felszólalásában azt mondta, a nemzeti konzultációnak az is célja lett volna, hogy a döntéshozókat is informálják annak eredményéről, hogy annak alapján adhassák be módosító javaslataikat.

LMP: A választók tavaly nem tudtak a Fidesz alkotmányozási terveiről

A választók tavaly, a szavazáskor sem a Fidesz alkotmányozási terveiről sem a gazdaságpolitikájáról nem tudtak semmit - reagált a miniszterelnök szavaira az LMP frakcióvezetője, akinek felszólalása alatt

Kövér László

házelnöknek fegyelemre kellett intenie a kormánypárti képviselőket.

Schiffer András

szavai szerint egy éve nem volt szó egykulcsos adórendszerről, "szegényellenes társadalompolitikáról" és "főként nem volt szó arról, hogy ezt a társadalom- és gazdaságpolitikát önök be akarják betonozni".

Lázár: a kérdőívekre válaszolók egyértelmű irányt szabtak

A Fidesz frakcióvezetője szerint az alkotmányról szétküldött kérdőívekre válaszolók egyértelmű irányt szabtak, világos értékeket fogalmaztak meg, amelyek szerepeltetése kötelességük, ezért a szükséges módosító indítványokat benyújtják.

Lázár János

a miniszterelnök felszólalására reagálva azt mondta: a családi szavazati jog ma könnyen lehet, hogy kimarad az alkotmányból, de ennek kapcsán a következő öt-tíz év legfontosabb társadalmi vitája előtt állnak.

Harrach: megerősített védelmet kaphat a termőföld és vízkészlet

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a későbbi időszak feladata lesz a családok és a szavazati jog kérdésének megoldása.

Harrach Péter

a miniszterelnök felszólalására reagálva hangsúlyozta: civil szervezetek, független szakemberek, intézmények vezetői mellett közel egymillió magyar ember mondott véleményt és csak két párt maradt ki.

Orbán: az alkotmány nem zárja ki a határon túliak szavazati jogát

Az új alkotmány egyértelműen nem zárja ki a határon túli magyarok szavazati jogát, ám arról majd csak a választójogi törvény vitája után, de remélhetőleg még az év vége előtt dönthet az Országgyűlés - mondta Orbán Viktor a frakciók véleményének elhangzását követő viszontválasztában. A kormányfő az ellenzéki frakcióvezetők mondataira reagálva emlékeztetett: a következő magyar parlamentben nem foglalhat helyet kétszáznál több képviselő. Mint mondta, ezzel a lépéssel a politikai osztály is példát mutat abból az áldozatvállalásból, amelyre szüksége van Magyarországnak a jelenleg megörökölt nehéz gazdasági helyzetben. A miniszterelnök Mesterházy Attilának válaszul azt mondta: közvetlenül az országgyűlési választások után fogadott egy szocialista delegációt, amely azt kérte, hogy Horn Gyula ellátásáról továbbra is az állam gondoskodjon. Orbán Viktor kiemelte: ez a döntés ezt követően meg is született - mint fogalmazott, kizárólag az emberségesség okán -, és ezzel lezártnak is tekinti az erről szóló vitát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.