Gazdaság

Nem változik a gáz alapára áprilisban

Nem változik a gáz alapára áprilisban

2011. március 26., szombat
Nem változik a gáz alapára áprilisban

Áprilisban nem lesz gázalapár-emelés, a kormány korábbi bejelentése alapján viszont a szociális támogatás megszűnik, ez az érintett mintegy egymillió család számára mégiscsak áremelkedést hoz - írta szombati számában a Népszabadság. A lap szerint nem emeli áprilistól Fellegi Tamás energiaárakért felelős nemzeti fejlesztési miniszter a lakossági gázárakat.

Korábban iparági szakértők azt mondták, hogy a nemzetközi olajár-emelkedés miatt áprilistól mintegy 10 százalékkal növekvő orosz gázbehozatali tarifa a negyedévenkénti gázfordulónapon megjelenik a lakossági tarifákban is. A kormányzat azonban azóta ígéretet tett a rezsiköltségek befagyasztására, igaz csak a második félévtől - emlékeztetnek a lapban. Az üggyel kapcsolatban a Népszabadságnak sem a minisztérium, sem az érintett cégek nem nyilatkoztak. A lap szerint több piaci tényező mellett számos jogszabály is a gázáremelés elmaradását feltételezi. Példaként említi a lap a forint erősödését, valamint a kormány azon döntését, hogy a központi nagykereskedőknek 40 százalékban nem a hosszú távú magyar-orosz szerződésben szereplő, igen magas tarifa, hanem a jelenleg meglehetősen alacsony szinten álló úgynevezett azonnali piac alapján kell lakossági árat számolnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.