Gazdaság

Nem tervezi a svájci frank törlesztési árfolyamának befagyasztását a kormány

Nem tervezi a svájci frank törlesztési árfolyamának befagyasztását a kormány

2011. március 4., péntek
Nem tervezi a svájci frank törlesztési árfolyamának befagyasztását a kormány

Kedvezően fogadták a magyar kormány strukturális intézkedéseit és a Széll Kálmán Terv legfontosabb pontjait Ausztriában - mondta Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter az osztrák pénzügyminisztert, banki vezetőket és az osztrák Iparszövetséget tájékoztatta Bécsben az intézkedésekről és a magyar európai uniós elnökség pénzügyi tárgyú törekvéseiről. A nemzetgazdasági miniszter az MTI érdeklődésére cáfolta a Hírszerző portál értesülését, miszerint a magyar kormány a svájci frank törlesztési árfolyamának befagyasztását tervezi a frankhitelesek védelmében. "Ez abszurd hír. Bár úgy tekintünk magunkra, mint erős kormányra és potenciálisan erős gazdaságra, de semmiképpen sem leszünk képesek a svájci frank árfolyamának befagyasztására" - fogalmazott. az MTI kérdésére hozzátette: "a kormány erőteljesen foglalkozik a frankhitelesek helyzetének megkönnyítésével. Elmondása szerint több olyan javaslat kidolgozása is folyamatban van, amely a bankok, a hitelesek és az állam együttműködésére épül. Beszámolója szerint tárgyalópartnerei egyetértettek az államadósság középpontba helyezésével, és nagyon megnyugtatta őket, hogy Magyarország egy strukturális reformprogrammal középtávon, 2013-14-ben is konszolidálja pénzügyi egyensúlyát.

Josef Pröll

pénzügyminiszterrel és a bankvezetőkkel folytatott tárgyalásain egyetértettek abban, hogy szükség van egy olyan közös európai megoldásra, amely 2013-14-ben felváltaná a jelenlegi - immár tíz országban vezetett - nemzeti bankadókat.

Matolcsy György

az osztrák miniszterrel tárgyalt az európai uniós pénzügyminiszterek következő ülésének témáiról is. Március 15-én kerül napirendre a tanácsban a magyar elnökség egyik legfontosabb célkitűzése, a gazdasági kormányzás intézkedéscsomagja. A hat jogszabállyal kapcsolatban jelenleg tizenegy nyitott kérdés van, ezek közül szeretnének a miniszterek a lehető legtöbbet lezárni március 15-én - mondta Matolcsy György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.