Közélet

Navracsics: Március 15. a polgári Magyarország születésnapja

Navracsics: Március 15. a polgári Magyarország születésnapja

2011. március 14., hétfő
Navracsics: Március 15. a polgári Magyarország születésnapja

1848. március 15-e a szabadság összesűrűsödött pillanata volt, egy olyan pillanat, amikor a nemzet egyszerre élte át a szabadság élményét - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a nemzeti ünnep alkalmából rendezett hétfői díszelőadáson, a budapesti Nemzeti Színházban.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a szabadság közösségi élmény, amelyet egyedül nem lehet átélni, "csak együtt érezhetjük" azt.

Navracsics Tibor

kiemelte azt is, hogy 1848. március 15-én és az azt követő időszakban a nemzet fogalma - a korábbi hagyományos értelmezéstől eltérően - Magyarország minden polgárára kiterjedt. Azok a törvények, amelyeket 1848-ban fogadtak el, polgárivá tették Magyarországot. Március 15-e ezért a polgári Magyarország születésnapja, "noha tudjuk, az áprilisi törvényeket csak április 11-én szentesítik, de március 15-e az a közösségi élmény, amikor megszületik a szabadság közössége" - mondta. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, bár 1849 augusztusában Világosnál vereséget szenvedett március 15-e eszméje, évekkel később kiderült, hogy 1848 az a kiindulópont, ahova vissza lehet térni. 1848. március 15. a magyar revolúció, azaz újrakezdés napja - jelentette ki. 1848 az akkori történeti alkotmány keretein belül is egy alkotmányreform sorozata volt, sokan azt is mondták, hogy az 1848-as törvények tulajdonképpen új alkotmányt adtak Magyarországnak. Egy új politikai közösséget a szabadságjogok mindenki számára történő biztosításával, a modern parlamentáris rendszer kiépítésével, mindazokkal a garanciákkal, amelyek ma is itt vannak előttünk - fejtette ki, hozzátéve, hogy 1848 alkotmánya a polgári Magyarország jogi keretét jelentette a történeti alkotmányon belül. Ahogyan 1848-ban, ma is egyetértés van abban,

Széchenyi István

szavaival élve: szabadság és jólét, polgári lét mindenkinek. Ez kell, hogy minden alkotmány alapja legyen - zárta beszédét Navracsics Tibor. A díszelőadáson részt vett

Schmitt Pál

köztársasági elnök,

Mádl Ferenc

volt államfő, illetve

Boross Péter

és

Medgyessy Péter

volt kormányfő is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.