Bulvár

Napsütés, 16 fok – hétvégére itt a tavasz

Napsütés, 16 fok – hétvégére itt a tavasz

2011. március 8., kedd
Napsütés, 16 fok – hétvégére itt a tavasz
Az elmúlt hetekben átlag alatti hőmérsékletek uralkodtak Magyarországon. Míg éjszakánként továbbra is erős fagyokra is számítani kell, a nappali felmelegedés egyre erőteljesebb. Az előrejelzések szerint vasárnapra Szegeden 15-16 fokos hőmérséklet várható, ragyogó napsütéssel, szélcsendben, ami miatt a hőérzetünk tovább fokozódik. A hosszú hétvégére tehát megérkezik a tavasz. Az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) előrejelzései szerint a hét második felében egyre többfelé alakul az ilyenkor megszokott 10 fok fölött a csúcsérték, a március 15-éhez kapcsolódó hosszú hétvége kellemes, tavaszi idővel, több-kevesebb napsütéssel köszönt be. Egyúttal az éjszakai lehűlés is jelentősen mérséklődik, már csak gyenge fagyok fordulnak majd elő. A jelenlegi számítások szerint a jövő hét elejéig alapvetően száraz időre van kilátás, csak elszórtan fordul elő eső, zápor, majd nedvesebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét, helyenként kiadósabb eső is eshet. A csapadékosabb idő várhatóan csak kisebb és átmeneti lehűléssel jár majd

Az a szeszélyes tavasz…

Mivel a légkör csupán két hétre előre hordoz információt az időjárásra vonatkozóan, a kéthétnyi időszakon túl számítógépes prognózisok nem állnak rendelkezésre - ráadásul az előrejelzések megbízhatósága csökken az idő előrehaladtával. Az időbeli korlátok miatt a két hétnél távolabbi időszakra csak az elmúlt évtizedekre alapozott tapasztalati, statisztikai becslések adhatók.
A sokéves adatok alapján elmondható azonban, hogy a tavasz kezdetét időjárási szempontból egyfajta hullámzás jellemzi: bár a március-áprilisi időszakban gyors melegedés tapasztalható, márciusban még gyakoriak a hidegbetörések, és az ehhez kapcsolódó hózáporok. A havazás legtöbbször csak a hónap közepén szűnik meg hazánkban. Erre utal a népi időjóslás, az a szólásmondás is, miszerint "Gergely megrázza szakállát", vagyis március 12-én nem ritka a hóesés. 2010. március közepén például több napon keresztül még országszerte jelentettek havazást vagy hózáport. Síkvidéken az utolsó havas napra pedig március 17-én került sor. A tavasz első hónapjának jellemzője továbbá, hogy februárhoz képest több mint másfélszeresére nő a napsütéses órák száma. Ez a nappalok hosszának növekedésén túl azzal magyarázható, hogy csökken a ködök tartóssága, valamint azzal, hogy a réteges felhőzet helyett egyre inkább gomolyos felhők jelennek meg az égen.

Szegeden ragyogni fog a nap

Felkerestük az OMSZ Dél-alföldi Regionális Központjának szegedi állomását, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy térségünkben napról napra emelkedik a hőmérséklet. Kedden és szerdán 3 és 5 fokig kúszik fel a nappal a hőmérő higanyszála, az esti órákban azonban még kell fagyra számítanunk. Péntekre már 13 fokig melegszik az idő, ami vasárnapra elérheti a 15-16 fokot is. Ráadásul megtudtuk, hogy kevés lesz a felhő, ragyogó napsütés várható és a légmozgás is minimális lesz, így a hőérzetünk még akár 20 fokra is „felcsalhatja” a hőmérőket. Azt is megtudtuk, hogy a következő tíz napra viszonylag pontos előrejelzést tudnak adni, melyből kitűnik, hogy a felmelegedésben jelentős visszaesés nem várható, azonban a jövő hét elejére már változékonyabb időt mutatnak a légköri viszonyok, ekkor Szegeden akár eső is megérkezhet, de a fagyok teljesen megszűnnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.