Egészség

Már 58-ra nőtt az influenza halálos áldozatainak száma

Már 58-ra nőtt az influenza halálos áldozatainak száma

2011. március 18., péntek
Már 58-ra nőtt az influenza halálos áldozatainak száma

A múlt hét végéig 58-an haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében ebben az influenzaszezonban Magyarországon - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint ismét az influenza A(H1N1)2009 vírusa okozott haláleseteket. Ezzel a H1N1 vírus áldozatainak száma már 55, a B vírussal fertőzöttek közül továbbra is három halottról tudnak. Az ÁNTSZ ugyanakkor hangsúlyozta: a múlt héten fordult elő először, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során a betegek szervezetében többször azonosították az influenza B vírusát, mint az A(H1N1)2009 vírust. A múlt héten a megbetegedések felét okozta a B vírus. A tisztiorvosi szolgálat adatai szerint az év tizedik hetében tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma, az előző héthez képest minden megyében kevesebb beteget regisztráltak. Összesen 17.900 ember kereste fel orvosát influenzaszerű panaszokkal. Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben javult a leginkább a helyzet, ezeken a területeken 80 százalékos csökkentést regisztráltak. A legtöbben Pest, Fejér és Veszprém megyében fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten. A korábbiakhoz hasonlóan a 15-34 éves korosztályból került ki a legtöbb beteg. Az ország kórházaiban jelenleg 126 influenzás beteget ápolnak, ez 28 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. A múlt héten 32 új beteg került intenzív osztályra, 22 betegnek van szüksége gépi lélegeztetésre - tették hozzá. Az ÁNTSZ múlt szerdán még 48 olyan halálesetről számolt be, amely influenzaszerű megbetegedéssel hozható összefüggésbe. Úgy tudják, az áldozatok között továbbra is két 5 éven aluli gyermek van. A tisztiorvosi szolgálat korábban többször hangsúlyozta, hogy a halálos áldozatok többsége az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott. Sok esetben más krónikus betegségük is volt, influenza ellen pedig nem oltatták be magukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.