Közélet

Kiszorítaná a külföldi cégeket a vízszolgáltatásból a kormány

Kiszorítaná a külföldi cégeket a vízszolgáltatásból a kormány

2011. március 30., szerda
Kiszorítaná a külföldi cégeket a vízszolgáltatásból a kormány

A kormány hosszú távon a vízközmű-szolgáltatás államosítására törekszik, és a folyamatok iránya arra mutat, hogy a feladat kikerül az önkormányzatok hatásköréből - írja a Népszabadság a szerdai számában szakértőkre hivatkozva.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a vízvagyon és az infrastruktúra nagy része tartósan állami tulajdon. Mindössze néhány vízszolgáltató üzemeltetője külföldi: a Pécsi és a Fővárosi a Suez-RWE résztulajdona, a szegedi a Veolia érdekeltsége, míg a negyedik, a kaposvári csak volt a Veolia üzemeltetésében, mert már megszűnt az erről szóló szerződés hatálya. A Népszabadság azt írja, hogy a vízdíjakat nem fagyasztották be annak ellenére, hogy a kormány elképzeléseiben ez szerepelt. Ebben szűk a kormány mozgástere, mert az uniós forrásból megvalósult beruházásoknál a szabályok egyik kulcseleme a teljes megtérülés. Az iparágban pedig jellemző az uniós finanszírozás. A lap egy másik cikkben a Pécsi Vízművel kapcsolatos perekről ír. A Népszabadság információi szerint a társaságban kisebbségi tulajdonos, a francia Suez 10 milliárd forint kártérítéssel számol, miután az önkormányzat idő előtt, 2009-ben felmondta a Pécsi Vízművel kötött szerződést. A város viszont 1,5 milliárd forintnál többet nem akar fizetni. Ezt az összeget pedig a vízszolgáltatásra alapított önkormányzati tulajdonú Tettye Zrt. gazdálkodná ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.