Közélet

Jobbik – LMP nyilatkozatcsata egy vonulás miatt?

Jobbik – LMP nyilatkozatcsata egy vonulás miatt?

2011. március 3., csütörtök
Jobbik – LMP nyilatkozatcsata egy vonulás miatt?

A helyi napilap beszámolója szerint harci indulókat énekelve vonultak vasárnap jobbikosok egy dóci tanya elé, ahol egy férfi három gyermekével volt otthon. Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő – aki jelen volt az esetnél – úgy nyilatkozott, hogy nem felvonultak, hanem sétáltak egyet, s ha eljárás indul ellene, lemond mentelmi jogáról. Az esetet követően az LMP nyilatkozatban lemondásra szólította fel Zagyvát, amire a jobbikos honatya egy másik nyilatkozatban válaszolt.

A Délmagyarországnak a gyermekeit egyedül nevelő férfi - a 49 éves

Sipos Sándor

, aki három éve veszítette el cigány feleségét - elmondta: a társaság katonai alakzatba rendeződve, harci indulókat énekelve, kancsikát csattogtatva vonult a ház felé. A gyermekeknek nem engedte, hogy kimenjenek, de ő az udvaron várta őket. Mikor megérkeztek, valamelyikük elkiáltotta magát: "F...szopó cigányok, gyertek ki!" Majd egy lámpával a szemébe világítottak, és valamit felé dobtak. Mint később kiderült, egy korsó volt, amelyet később lefoglalt a rendőrség - mondta a férfi. Ezután megjelent egy busznyi rendőr, és elkezdték kifelé, az autók felé tolni a jobbikosokat. A férfi rendőri védelmet kért. A falubeliek a lapnak elmondták, hogy vasárnap Sándorfalván is sok volt a rendőr. Egyikük szerint "úgy kergették egymást a jobbikosok és a rendőrök meg a polgárőrök, mint kutya a macskát". Szerintük egy cigány családot kerestek a jobbikosok, de nem találták, így jutottak el Sipos Sándorhoz.

Zagyva György Gyula

jobbikos országgyűlési képviselő elmondása szerint a baráti társaságával, több mint harminc emberrel nem felvonultak, hanem sétáltak egyet. Zagyva szerint a rendőri intézkedés volt szabálytalan. Kijelentette: lemond mentelmi jogáról, ha eljárás indul ellene. A rendőrség tájékoztatása szerint "a rendőri intézkedés alapján garázdaság látszik megvalósulni", és a történtek részleteinek tisztázására további intézkedések szükségesek.

LMP: Zagyva György Gyula adja vissza mandátumát!

Az LMP szerint a jobbikos Zagyva György Gyula méltatlanná vált arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen, ezért arra szólítják fel: adja vissza parlamenti mandátumát.

Dorosz Dávid

országgyűlési képviselő csütörtökön egy közleményben értesítette erről az MTI-t. Dorosz Dávid a közleményében azt írja: nem ez az első alkalom, amikor Zagyvára köztörvényes bűncselekmény gyanújának árnyéka vetül. Tavaly nyáron a Magyar Szigeten két újságíró szerint a politikus súlyosan fenyegette őket és korlátozta személyes szabadságukat - emlékeztet az LMP-s képviselő, megjegyezve: egy másokat verbális és fizikai erőszakkal fenyegető ember méltatlan arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen. A Lehet Más a Politika képviselője kitér arra is, hogy a vasárnapi incidens nem elszigetelt esemény: "a Lakon erődemonstrációt tartó

Vona Gábor

, vagy a napokban Gyöngyöspatán robbanásveszélyes helyzetet teremtő gárdisták ugyanazt akarják, elterelni a figyelmet a Jobbik ötlettelenségéről és szánalmas parlamenti teljesítményéről". Dorosz Dávid úgy véli, a jobbikosok ezért az erőszakos megfélemlítéshez és a gyűlöletkeltéshez nyúlnak. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor az, hogy a vidéki Magyarországon ilyen esetek megtörténhetnek, azt mutatja: az Orbán-kormány alatt nem javult a közbiztonság, sőt, katasztrofális helyzet állt elő. Az LMP ezért azt várja a kormánytól, ne hagyja magára a leszakadó kistérségeket, mert a vidék számára esélyt teremtő gazdasági és szociálpolitikai intézkedésekkel elkerülhető, hogy a következő évtizedek hasonló vagy még súlyosabb konfliktusokról szóljanak.

Zagyva csúsztatásról beszél

"A Sipos-tanyához egy körülbelül 30-50 fős baráti társasággal úgy kerültünk, hogy hetek óta ott dolgozunk, mert egy kisgyerekes magyar családnak a belvíz miatt összedőlt a háza, és segítünk újjáépíteni. Sajnáljuk, hogy a sajtót ez nem érdekli, csak a Jobbik ellen irányuló botrány, a hangulatkeltés. Egy teára és egy zsíros kenyérre hívtak meg minket a szomszédos tanyára, innen sétáltunk egyet. Nem igaz, hogy a rendőrség 'tolt el' minket a tanyától, ugyanis mi fordultunk vissza, és csak később, egy útkereszteződésben igazoltattak néhányunkat. Ugyanakkor a Délmagyarország szerecsenmosdatást és hangulatkeltést folytat, a mi információink szerint ugyanis az ártatlan bárányként bemutatott Sipos Sándor és rokonsága súlyos, erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények miatt már több alkalommal is büntetve volt. Siposnak bűnöző életmódot folytató felnőtt korú gyermekei is vannak, a cikk erről is mélyen hallgat. Megdöbbentő az is, hogy nagyobb terjedelmű írást szentelt a lap a semmiféle sérüléssel nem járó vasárnapi sétának, mint annak, amikor 2008 májusában a Sipos Sándor rokonságához tartozó 4 férfi szétverte, kirabolta a helyi sörözőt és elhurcolta, majd megerőszakolta az ott dolgozó 22 éves, kétgyermekes fiatalasszonyt. Még inkább megdöbbentő, hogy az újság informátorai akkor nem tájékoztatták a lapot, amikor tavaly ugyanennek a – mellesleg roma - családnak a tagjai megtámadtak, majd gépkocsikkal üldözőbe vettek kampánygyűlésről távozó jobbikosokat, akik a sokszoros túlerő ellen a sándorfalvi rendőrségig menekültek. Ebből az ügyből egyébként eljárás is lett. A helyi jobbikosok fenyegetése azóta is tart. Mi viszont a jövőben nem tűrjük, hogy néhány család terrorizálja a környékbeli magyarokat. Vasárnap éjjel tehát nem demonstráltunk, de amennyiben a fenyegetőző, erőszakoskodó családok nem hagyják abba a terrort, akkor valóban demonstrálni fogunk Homokpusztán, amelyen nem néhány tucat ember lesz jelen, hanem legalább ezer. Mivel tudjuk, hogy rengeteg helyi lakos nem mer feljelentéseket tenni az ominózus családok ellen, jelezzük, hogy nyugodtan forduljanak hozzánk, és segítünk nekik a feljelentések megtételében. Annak pedig örülünk, hogy vasárnap éjjel óta a rendőrség fokozott figyelmet fordít erre a térségre. Az pedig fel sem merül bennünk, hogy lemondjunk mandátumunkról, hiszen csak azt tettük, amiért megválasztottak minket. Segítünk a magukra hagyott embereknek.

Zagyva György Gyula

az Országgyűlés Jobbik frakciójának tagja

Toroczkai László

a Csongrád Megyei Közgyűlés Jobbik frakciójának tagja"

Mirkóczki Ádám

, a Jobbik szóvivője az esettel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: sem a párt, sem pedig az országgyűlési frakció nem foglalkozik az üggyel, mivel az említett esemény nem jobbikos rendezvény volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.