Közélet

Sugárszennyezett víz szivároghat a tengerbe a Fukusima-1 atomerőműnél (FRISSÍTVE)

Sugárszennyezett víz szivároghat a tengerbe a Fukusima-1 atomerőműnél (FRISSÍTVE)

2011. március 22., kedd
Sugárszennyezett víz szivároghat a tengerbe a Fukusima-1 atomerőműnél (FRISSÍTVE)

Radioaktív anyagokat észleltek a tengerben a Fukusima-1 atomerőmű hűtővízcsatornájának környezetében - olvasható az Országos Atomenergia Hivatal honlapján. A sugárszennyezés valószínűleg a sérült pihentető medencék hűtéséhez használt tengervízzel került a tengerbe.

"Feltehetően a robbanások következtében megsérültek a pihentető medencékben lévő nukleáris üzemanyagkazetták, és így a tengervízzel együtt radioaktív anyag is kikerülhet a medence, illetve a hűtőrendszer sérülésein keresztül a tengerbe" - mondta Petőfi Gábor, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezető-helyettese az MTI-nek. A március 11-i földrengés és cunami óta a japán üzemeltető tengervíz befecskendezésével hűti nem csak a reaktorokat, de a reaktorokon kívül található úgynevezett pihentető medencéket is, amelyekben a kiégett üzemanyagokat tárolják. Normális esetben a pihentető medencékből csak minimális víz párolog el az üzemanyagkazetták folyamatos hőtermelése miatt. Az elmúlt napokban az elhárításon dolgozó szakemberek naponta mintegy hatvan köbméter tengervizet fecskendeznek a medencékbe, mert azokból valószínűleg a sérülések következtében szivárog a víz - magyarázta Petőfi Gábor. Bár erről nincsenek pontos információk, a medencékben tárolt üzemanyagkazetták megsérülhettek, így a hűtéshez használt víz sugárszennyezetté válhatott. A legrosszabb helyzetben a 3-as reaktor pihentető medencéje van, de szükséges a víz bepótlása a 2-es és a 4-es reaktornál is. A sugárszennyezett tengervíz a pihentető medencékből a meleg vizes csatornákon keresztül juthat a tengerbe. Ezt támasztják alá a mérések is, amelyek ennek környezetében mutatták ki a szennyező anyagok jelenlétét. Az atomerőmű normális működésekor a hűtéshez használt tengervíz ezen a csatornán keresztül jut vissza a tengerbe, ám most a baleset következtében ez a víz valószínűleg radioaktív anyagokkal érintkezett. Mint Petőfi elmondta, "egyelőre a tengervíz szennyezettségének mértéke nem jelent veszélyt a lakosságra, és az erőmű 20 km-es körzetéből már korábban kimenekítették az ott élőket". A japán hatóságok külön korlátozó intézkedésről nem döntöttek, de a japán tengerészeti ügynökség egyik hajója szerdától az erőmű 30 kilométeres körzetében mintákat vesz majd a tengervízből és a levegőből, hogy nyomon kövesse a sugárzás szintjét. Mivel egyelőre nem ismert a sugárszennyezettség szintje, és a szennyezés kiterjedése, így azt sem lehet tudni, hogy a halakba milyen koncentrációban jutottak vagy juthatnak a későbbiekben radioaktív anyagok. A mérések alapján a japán hatóságok nyomon követik a szennyezettség alakulását, és indokolt esetben bizonyosan bevezetik a szükséges korlátozó intézkedéseket is - tette hozzá a szakértő.

Melegszik az erőmű fűtőrúdtárolója Japánban

Melegszik a fukusimai Daiicsi atomerőmű 2. blokkjából származó elhasznált fűtőelemek tárolására használt medence vize, s már majdnem forrásponton van - közölte Hidehiko Nisijama, a japán Nukleáris-biztonsági Ügynökség munkatársa kedden. Mint mondta, a melegedés miatt keletkezett a hétfő óta észlelt, az erőműből felszálló gőz. Ha a tároló vize forrni kezd, s a fűtőrudak kibukkannak belőle, több sugárzó anyag kerül a levegőbe. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatai szerint a Japán északkeleti részén fekvő atomerőmű 20 kilométeres sugarú körzetében a radioaktivitás szintje 1600-szorosan haladja meg a megengedett értékeket. Továbbra is a hármas blokk adja a legtöbb okot az aggodalomra. A reaktor és a pihentető medence plutónium- és uránoxidból álló kevert üzemanyagot (MOX) tartalmaz, amely jóval mérgezőbb az uránalapú fűtőanyagénál. Ez a reaktorblokk rongálódott meg a leginkább a március 11-i földrengést és szökőárat követően: a múlt héten teljes egészében megsemmisült a külső épület teteje egy hatalmas hidrogénrobbanás következtében. A japán rendőrség legfrissebb adatai szerint több mint 8900 ember vesztette életét, 12 ezer 600-an pedig eltűntek a földrengés és a szökőár következtében. Várhatóan azonban a 18 ezret is meghaladja majd a halottak végleges száma.

Kedd reggeltől ismét füst terjeng a fukusimai 2-es és a 3-as reaktor felett

Kedden reggel ismét szürkés füst kezdett dőlni Fukusima 1-es számú atomerőművének kettes és hármas reaktorblokkjából, emiatt leállították az összes helyreállítási és hűtési munkálatot. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a füst kiáramlása nem emelte meg a radioaktív sugárzást, de az okok tisztázásáig nem folytatják a munkálatokat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatai szerint a Japán északkeleti részén fekvő atomerőmű 20 kilométeres sugarú körzetében a radioaktivitás szintje 1600-szorosan haladja meg a megengedett értékeket. A kettes reaktorblokkból felemelkedő fehér füst vízgőz lehet, amely az elhasznált fűtőrudak tárolására szolgáló medencéből származik. A hármas blokk fölött is párát észleltek. Ebben a két reaktorban több robbanás történt a március 11-i földrengés és cunami óta. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatai szerint a Japán északkeleti részén fekvő atomerőmű 20 kilométeres sugarú körzetében a radioaktivitás szintje 1600-szorosan haladja meg a megengedett értékeket. Továbbra is a hármas blokk adja a legtöbb okot az aggodalomra. A reaktor és a pihentető medence plutónium- és uránoxidból álló kevert üzemanyagot (MOX) tartalmaz, amely jóval mérgezőbb az uránalapú fűtőanyagénál. Ez a reaktorblokk rongálódott meg a leginkább a március 11-i földrengést és szökőárat követően: a múlt héten teljes egészében megsemmisült a külső épület teteje egy hatalmas hidrogénrobbanás következtében. A japán rendőrség legfrissebb adatai szerint több mint 8900 ember vesztette életét, 12 ezer 600-an pedig eltűntek a földrengés és a szökőár következtében. Várhatóan azonban a 18 ezret is meghaladja majd a halottak végleges száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.