Kultúra

Hogyan látják Szegedet a szabadkaiak?

Hogyan látják Szegedet a szabadkaiak?

2011. március 5., szombat
Hogyan látják Szegedet a szabadkaiak?
Vajdasági és szegedi képzőművészek közösen tartottak szombaton alkotónapot a Somogyi-könyvtár aulájában: a „CRO ART” szabadkai képzőművészeti kolónia a Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület meghívására érkezett Szegedre. A Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület évek óta szervez képzőművészeti kiállításokat, melyek Az Adria színei címet viselik, és példáulOrgovány Erika, illetve Kelcs László festőművészek képeiből szervezték - tudtuk meg Dušan Marjanovićtól, a helyi kisebbségi önkormányzat és a Dugonics-egyesület elnökétől. "Régóta gondolkodunk azon, hogy a szabadkai művészeket megjelenítsük szegedi színtéren is, de sajnos a közöttünk lévő határ ezt elég nehézkessé teszi. Ezért az az ötletünk támadt, hogy a képeket ugyan nem hozhatjuk át, a művészek viszont szabadon közlekedhetnek a két határ között, ezért egynapos alkotótáborra hívtuk őket Szegedre, és maguk után hagyják azt az alkotást, amelyet ma elkészítenek. Később ezekből a képekből kiállítást fogunk szervezni" - tette hozzá az elnök. A tárlat valószínűleg szintén a Somogyi-könyvtárban talál majd otthonra, ugyanis a bibliotéka, a kisebbségi önkormányzat és az egyesület nagyon jó együttműködést hozott létre az elmúlt években, így például közösen szerveztek több fotó- és képzőművészeti kiállítást, de folklórbemutatót is tartottak a szegedi könyvhét alkalmából. A Somogyi-könyvtár - mint nemzetiségi feladatkört is ellátó könyvtár - és a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület együttműködésében már hagyománya van a határon átnyúló kulturális programok lebonyolításának.

Szegednek Szabadka, Szabadkának Szeged

A szombat délelőtti megnyitón Josip Horvat, a CRO ART képzőművészeti kolónia vezetője bemutatta az újonnan megalakult művészeti egyesületet. Az egybegyűlteket Kohári Nándor, a szegedi önkormányzat Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottságának tagja is köszöntötte. A képviselő elmondta: "Szeged és Szabadka testvérvárosok, több évszázados hagyománya van itt a különböző nemzetek és kultúrák egymás mellett élésének. A Bácskát szétszakította Trianon, majd tovább növelte a távolságot a vasfüggöny és az annál is valóságosabb aknazár… de az itt élő népeket, embereket ez sem tudta tartósan szembefordítani egymással, még a délszláv háború sem." Kohári Nándor kitért arra is, a testvérvárosi kapcsolat az utóbbi évtizedekben a városok lakói akaratának ellenére is elhalványult. "Szegeden Szabadka sosem volt eléggé jelen lévő, miközben szomszéd városokból határvárosokká lettünk. Most pedig, reményeink szerint mihamarabb, az Európai Unióhoz való csatlakozással ezek a távolságok tovább csökkennek, de – reméljük – a helyi sajátosságok nem oldódnak föl" - hangsúlyozta a képviselő. "Vajon hogyan látják Szegedet a szabadkaiak? Most lehetőség nyílik rá, hogy megismerjük. Izgalommal várjuk az eredményt – és reméljük, minél többen fogják látni, ha másutt nem, hát az internet virtuális világában" - tette hozzá. A képviselő gondolatait azzal zárta, hogy bízik benne, hogy a két város közötti viszony nagyon hosszú időre rendeződik, és újra az összetartozás érzése fogja meghatározni emberi és szellemi kapcsolatainkat. Az alkotótáborba várták a szervezők Kelcs László, Turzai Éva és Turzai Sándor vajdasági művészeket is, a Szegedről pedig Jójárt Erzsébetet, Orgovány Erikát és tanítványait. A vajdasági és hazai alkotók a program keretében horvát vonatkozású szegedi nevezetességeket örökítettek meg azzal a céllal is, hogy a nap végén egy kiállítás keretében bemutathassák az érdeklődőknek a legsikeresebb alkotásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.