Közélet

Félezer embert bocsátottak el a minisztériumokból hét hónap alatt

Félezer embert bocsátottak el a minisztériumokból hét hónap alatt

2011. március 4., péntek
Félezer embert bocsátottak el a minisztériumokból hét hónap alatt

Több mint 500 kormánytisztviselőt és kormányzati ügykezelőt mentettek fel a minisztériumokban február közepéig a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény tavaly június végi kihirdetése óta - derül ki abból a válaszból, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter adott Lamperth Mónika szocialista politikus írásbeli választ igénylő kérdésére.

Lamperth Mónika

azt kérdezte: "hány kormánytisztviselőt bocsátottak el az indokolás nélküli felmentés alkotmányellenes jogintézményének alkalmazásával". A tárcavezető válaszából kiderül, hogy összesen 505 embert bocsátottak el a minisztériumokból az elmúlt hét és fél hónap alatt. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény (amely nem ír elő indoklási kötelezettséget az elbocsátáshoz) hatályba lépése óta 2011. február 15-ig bezárólag a Miniszterelnökségen 2, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban 176, a Belügyminisztériumban 25, a Honvédelmi Minisztériumban 8, a Külügyminisztériumban 11, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban 117, a Nemzetgazdasági Minisztériumban 68, a Nemzeti Fejlesztést Minisztériumban 16, a Vidékfejlesztési Minisztériumban pedig 82 kormánytisztviselőt, illetve kormányzati ügykezelőt mentettek fel. A miniszter megjegyzi, hogy a lemondásokról nem kezelnek adatokat. Az Alkotmánybíróság február 15-iki határozatában megsemmisítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt ez év május 31-i hatállyal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.