Közélet

Fegyelmi indul Zombori ellen (Frissítve)

Fegyelmi indul Zombori ellen (Frissítve)

2011. március 25., péntek
Fegyelmi indul Zombori ellen (Frissítve)

„Fegyelmi vétség alapos gyanúja” miatt indított eljárást a megyei közgyűlés Zombori István ellen, amit a március 25-i közgyűlésen jelentettek be. A megyei múzeumigazgató méltatlannak tartja az eljárást, szerinte Magyar Anna közgyűlési elnök el akarja őt távolítani pozíciójából.

Az üggyel kapcsolatban sajtóközleményt adtak ki: „Csongrád Megyei Közgyűlés a hatályos jogszabályokra tekintettel fegyelmi vétség alapos gyanúja miatt indított eljárást a Móra Ferenc Múzeumnál elvégzett beruházási munkálatok tárgyában. A vizsgálatot a közgyűlés fogja lefolytatni, és az ő feladata megállapítani, történt-e kötelezettségszegés. A múzeum közintézmény, közfeladatot lát el, és közpénzből gazdálkodik, így sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a tulajdonosnak a gazdálkodásra és minden hasonló eset kivizsgálására” – olvasható a Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálatának közleményében.

Zombori: személyes bosszú az eljárás

Az ügy hátteréről

Zombori István

, a múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: tavaly szeptemberben a múzeum az M43-as út Makó és az országhatár közötti szakaszára nettó 1,3 milliárd forintos régészeti feltárási feladatot kapott, amelyet 2012 júliusáig kell befejeznie. Ehhez a közgyűlés 2010 szeptemberében huszonhárom munkatárs felvételét engedélyezte, számukra irodákat kellett kialakítani, amelyeket gipszkarton falakkal oldottak meg. Az igazgató tájékoztatása szerint a munkálatok vizsgálatára idén februárban belső ellenőrzési bizottság érkezett, amely az adminisztratív ellenőrzés során több problémát vetett fel. Ezeket a múzeum – a törvényi előírásnak megfelelően – megválaszolta. Zombori István elmondta, hogy a múzeum és a bizottság között csütörtökön lezajlott egy egyeztetés, amelynek alapján elkészült a jelentés, azt azonban a múzeum még nem látta. “Ehhez képest meglepetés volt számomra, hogy a ma reggeli közgyűlés zárt ülésén, erre a jelentésre hivatkozva rendelték el ellenem, mint a múzeum igazgatója ellen a fegyelmi vizsgálatot” – fogalmazott Zombori István, aki szerint olyan események nem történtek, amelyek indokolták volna egy ilyen fegyelmi eljárás elindítását. Az igazgató bízik abban, hogy a megyei közgyűlés vizsgálata végül igazat ad majd a múzeumnak. Miként hozzátette: úgy érzi, őt magát akarja eltávolítani

Magyar Anna

megyei közgyűlési elnök. Szerinte ezt látszik alátámasztani, hogy március 10-én, a belső vizsgálat megállapításai után, de még a múzeumi válasz megtétele előtt, azonnali felmondásra szólította fel a közgyűlési elnök. Akkor azonban ezt Zombori István visszautasította.

Már egy ideje feszült a viszony

Az igazgató méltatlannak nevezte a múzeummal szembeni eljárást, hiszen, mint mondta, az intézmény az utóbbi időben sikert sikerre halmozott, a megyék között élen jár a kiállításokban és a tudományos munkában is. Ez a fegyelmi ügy egyáltalán nem tesz jót a múzeum munkájának Zombori szerint. A különböző megszorítások révén már előző évben és most is jelentős állománycsökkenésről és egyéb elvonásról számolt be portálunknak az igazgató. „Az elnök asszony felelőssége, hogy ebbe most ilyen módon belevágnak, és nagyon sajnálom, hogy ez így alakult” – tette hozzá. Az igazgató szerint a múzeummal szembeni negatív hangulat a megyei vezetés részéről az elmúlt időszakban azzal állt kapcsolatban, hogy az említett régészeti munkák kapcsán jelentős pénzek jöttek az intézményhez. „Ebből a megye vezetése minél többet szeretett volna a múzeum működtetésére fordítani. Ezek azonban szigorú állami szerződések az adott munka elvégzésére, Állami Számvevőszéki ellenőrzés alá eső tevékenységek, ebből nem lehet a múzeumot eltartani” – részletezte portálunk kérdésére a megye és a múzeum közti feszült hangulat okait Zombori. Elmondta továbbá, hogy ezen régészeti feltárások idejére jelentős számú külső munkaerőt kell foglalkoztatniuk, akik közalkalmazotti státuszban dolgoznak, s ez is feszültségforrás az intézmény és a fenntartó között.

Reagálás Zombori István nyilatkozatára

A Csongrád Megyei Közgyűlés közleményben reagált Zombori Istvánnak az ügyben tett nyilatkozatára. „Zombori István azon nyilatkozata, amely szerint bárki is a leváltásáról döntött volna, vagy lemondásra szólította volna fel, minden valóságot nélkülöz. Soha, senki, semmilyen üggyel kapcsolatban nem kérte Zombori Istvánt, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját arra, hogy mondjon le. Nem felel meg a valóságnak Zombori István azon állítása sem, hogy a Közgyűlés 2011. március 25-i ülésén bárki is a leváltásáról döntött volna. A Közgyűlés kizárólag a fegyelmi eljárás elindításáról hozott határozatot. A megyei intézményben a főjegyző kérésére 2011 februárjában a belső ellenőrzési osztály végzett vizsgálatot. Ez a belső vizsgálat két múzeumi beruházással kapcsolatban olyan körülményeket tárt fel, amelyek tisztázására a jövőben a fegyelmi eljárás fog választ adni. A vizsgálatban minden vezetőnek joga van tisztázni magát, erről szól minden ilyen vizsgálat. A Közgyűlés jogkereső magatartást követve meg kívánja vizsgálni ezt az esetet, hogy valóban történt-e kötelezettségszegés, amelynek keretében minden érintett felet meg fog hallgatni. Közpénzből működő, közfeladatot ellátó intézmény esetében a tulajdonosnak kötelessége kivizsgálni az ilyen és ehhez hasonló eseteket” - szól a Csongrád Megyei Közgyűlés sajtóközleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.