Közélet

Evakuálták a személyzetet a fukusimai 3-as reaktorból

Evakuálták a személyzetet a fukusimai 3-as reaktorból

2011. március 21., hétfő
Evakuálták a személyzetet a fukusimai 3-as reaktorból

Evakuálták a személyzetet hétfőn a földrengés és cunami következtében megrongálódott Fukusima-1 atomerőműből, miután a 3-as reaktorból szürke füst kezdett felszállni - jelentette be a komplexumot működtető Tokyo Electric Power vállalat (Tepco).

Kan Naoto

kormányfő röviddel korábban úgy vélekedett a Kyodo hírügynökség jelentése szerint, hogy az erőműben lassanként javul a helyzet, miközben a tűzoltók és a technikusok éjt nappallá téve dolgoznak egy nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében. A 3-as reaktorban okozta a legsúlyosabb károkat a március 11-i földrengés és szökőár: a felső építmény tetejét teljesen felszakította a múlt héten egy erős robbanás. A detonációt az okozta, hogy a hűtővíz szintjének csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a belső acéltartály és a külső beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant. A 3-as blokk helyzete azért a legaggasztóbb, mert ott plutónium- és uránoxidból álló kevert üzemanyag (MOX) van, amelynek kigőzölgését károsabbnak tartják az uránalapú fűtőanyagénál. A Tepco azt közölte, hogy mind a hat reaktort sikerült már rákötni az áramforrásra, de a bekapcsolás előtt a technikusoknak még tesztelniük kell a berendezéseket a rövidzárlat elkerülése érdekében. Az NHK televízió szerint ez két-három napot igényelhet. A földrengés idején karbantartás miatt épp leállított 5-ös reaktorban, amelyet így nem ért robbanás, hétfőn normálisan működött a hűtőrendszer. A nukleáris biztonsági hivatal egy illetékese azt is bejelentette, hogy a 2-es reaktor vezérlőtermében már hétfőn folytatódhat a munka. A biztonsági hivatal ugyanakkor bírálta az üzemeltető Tepco magáncéget, amiért a földrengés és a szökőár előtti hetekben többször is elmulasztotta a nagyon fontos ellenőrzéseket. Kilenc nappal a katasztrófa előtt kiadott jelentésében a hivatal azt rótta fel a vállalatnak, hogy 33 berendezés vizsgálatát nem végezte el, köztük generátorokét, szivattyúkét és a hűtőrendszerek más részegységeiét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.