Közélet

Európára nem hat a fukusimai sugárzás

Európára nem hat a fukusimai sugárzás

2011. március 18., péntek
Európára nem hat a fukusimai sugárzás

A japán fukusimai atomerőmű balesete miatt megnövekedett radioaktív sugárzásnak nem lesz hatása Európa lakosságára - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OHA) főigazgatója.

A főigazgató leszögezte: a Paksi Atomerőmű leállítása szóba sem kerül.

Rónaky József

egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a japán atomerőmű esetében a legfontosabb feladat a reaktorok hűtése, ha az sikertelen, akkor súlyosan megsérülnek a hűtőelemek, és nagyobb mértékű radioaktivitás kerül a levegőbe. Felelősséggel kijelenthető - fűzte hozzá -, hogy még a legrosszabb estben sem veszélyeztetik Európát a Japánban történtek. Elképzelhető, hogy hetek múlva majd rendkívül finom radioaktivitást lehet mérni Európában is, ahol megjelenhetnek radioaktív anyagok, de kizárt, hogy Európa lakosságára ennek hatása lenne - közölte. A Paksi Atomerőmű kapcsán kiemelte: az 1990-es években végrehajtott közel 60 milliárd forintos biztonságnövelő program megerősítette az erőmű földrengésállóságát. Egy 2006-os nemzetköz felülvizsgálat megállapította, hogy ez a biztonságnövelés jól sikerült - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.