Közélet

Életvezetési tanácsokat is kapnak a szegedi díjhátralékosok

Életvezetési tanácsokat is kapnak a szegedi díjhátralékosok

2011. március 18., péntek
Életvezetési tanácsokat is kapnak a szegedi díjhátralékosok

A jövőben a közvetlen anyagi támogatás mellett életvezetési tanácsokat is kapnak az önhibájukon kívül nehéz anyagi helyzetbe kerülő szegediek az önkormányzat és a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítvány összefogásának köszönhetően – közölte Hüvös László (Fidesz), humán közszolgáltatási tanácsnok pénteken.

Az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a közüzemi díjak kifizetésével elmaradó embereknek nem elegendő csupán pénzügyi támogatást nyújtani, módszertani segítségre is szükségük van fogyasztási szokásaik megváltoztatásához – mondta a politikus a kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón.

Hüvös László

hozzátette: így elkerülhetővé válik, hogy az érintettek újra adósságcsapdába kerüljenek. A tanácsnok szerint az önkormányzati ellátórendszer sokszor statikus is, ezért is hasznos a civilekkel való együttműködés, hiszen ők „közelebb” tudnak kerülni a bajbajutottakhoz.

Ványai Éva

, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója közölte, hogy a devizahitelek törlesztőrészleteinek emelkedése, a közüzemi díjak összegének növekedése és az elbocsátások miatt egyre többen fordulnak a családsegítő központokhoz, adósságkezelési tanácsokat kérve. A jövőben ezt a szolgáltatást a rászorulók a lakóhelyükhöz közel, összesen öt helyen vehetik majd igénybe. A főigazgatótól megtudtuk, hogy évente 1000-1500 szegedi fordul hozzájuk kimondottan adósságrendezéshez kérve segítséget, akikkel külön csoport foglalkozik.

Majláthné Lippai Éva

, a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a tanácsadók gazdálkodási ismeretekre tanítják az ügyfeleket. A tíz, egyenként kétórás tematikus foglalkozáson szó lesz banki, pénzügyi, jogi és fogyasztóvédelmi ismeretekről, a családi költségvetések megtervezéséről, a költségtakarékos gazdálkodásról, de megismerkedhetnek az ügyfelek tradicionális házi praktikákkal, s a találkozókon elhangzanak alapvető energiatakarékossági tudnivalók is. A kezdeményezés fontos eleme, hogy a díjhátralékosok közül nem csupán egyetlen emberrel tartják a kapcsolatot, hanem igyekeznek a család minden tagját, így a gyerekeket is elérni – tudatta a szakember. A Szegedi Hőszolgáltató Kft., az önkormányzati tulajdonú IKV Zrt. és a regionális áramszolgáltató, a Démász Zrt. által 2008-ban létrehozott civil szervezet, amelynek működését a város és a Szegedi Vízmű Zrt. is segíti, az elmúlt két és fél évben csaknem 1600 embernek nyújtott összességében több mint 40 millió forint támogatást a díjhátralékok rendezéséhez. A kuratóriumi elnök elmondta, hogy 15-20 ezer forintnál kevesebb támogatást csak ritkán ítélnek meg, s az alapítvány által nyújtott eddigi legnagyobb támogatás 510 ezer forint volt egyösszegű, egyedi támogatásként. A tervek szerint az alapítványhoz forduló munkanélkülieknek, azoknak, akik nem először kerültek adósságcsapdába vagy egy adott összeghatár fölötti támogatást igényelnek, kötelezően részt kell majd venniük a tanácsadáson – közölte Majláthné Lippai Éva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.