Bulvár

Egy nap a nők tiszteletére

Egy nap a nők tiszteletére

2011. március 8., kedd
Egy nap a nők tiszteletére

A Nemzetközi Nőnapot az ENSZ 1977 óta a világnapok közt tartja számon, ekkor a férfi kollégák, ismerősök, rokonok felköszöntik a szebbik nemet. Ma sokkal inkább a nők iránti tisztelet jele a néhány szál virág, vagy egy doboz bon-bon, mintsem a nők egyenjogúságának a kifejezése, pedig e nap eredete nem jelentett kevesebbet, mit néhány bátor nő kiállását az egyenlőség mellett.

Ki egy szál szépen díszített virággal, ki egy kertből elcsent növénykével, néhányan pedig desszerttel lepik meg hölgy ismerőseit. Vagy a kor „követelményeinek” hódolva egyszerű sms-, e-mailüzenettel, vagy divatosan Facebook-bejegyzéssel köszöntenek. De vajon tudjuk-e, hogy hogyan jutottunk el e nap csendes megünnepléséig? A nőnap munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságáért folyó küzdelem során alakult ki. Legfőbb célkitűzés volt a nők érvényesülése a munkaerőpiacon. Ezt a napot egyszerű nők vívták ki, de mégis felülmúlhatatlan a szerepük: ha ők nem lettek volna, nem itt tartanánk, ahol. Joggal jelenthetjük ki, hogy történelmet alakító nőalakokról van szó. 1857. március 8-án New Yorkban negyvenezer textiliparban dolgozó hölgy követelt magasabb fizetést és emellett jobb munkahelyi feltételeket. 1866-ban az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot írtak alá a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van. 1899-ben a II. Internacionálé keretén belül

Clara Zetkin

szólalt fel a nők jogaiért a munkavállaláshoz, az anyák és gyermekek védelmében, valamint az országos nemzetközi eseményeken való részvételért. 1909-ben USA tartott először Nemzetközi Nőnapot, de február 28-án történt mindez. Majd 1911. március 19-én Ausztria, Svájc, Németország és Dánia is csatlakozott az ünneptartók közé. A II. Internacionálé VIII. kongresszusán döntenek a Nemzetközi Nőnap bevezetéséről, de a pontos dátumról nem születik határozat. A nap véglegesítése az orosz női mozgalmak apropóján történt, amikor is a gyengébbik nem kenyérért és békéért tüntetett. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására –

II. Miklós

cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. Magyarországon 1914 óta rendeznek ünnepélyeket, eredetileg következetlenül, különböző időpontokban ünnepelték meg a hölgyeket, majd a változás 1948-tól jött, szovjet mintára március 8-a lett az állandó dátum. De a történelem sodránál most véleményünk szerint sokkal fontosabb, hogy van egy nap, amikor az emberiségnek e csodás neme, a szépség, a báj, a születés, az anyaság, a biztonság, a törődés és még ki tudja, hány példaértékű szinonima megtestesülése előtt lerójuk tiszteletünket. Ezúton szeretne most Szerkesztőségünk is boldog nőnapot kívánni minden hölgyolvasónknak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.