Gazdaság

Egész áprilisban kérvényezhető az állatjóléti támogatás a szarvasmarha-tenyésztőknek

Egész áprilisban kérvényezhető az állatjóléti támogatás a szarvasmarha-tenyésztőknek

2011. március 30., szerda
Egész áprilisban kérvényezhető az állatjóléti támogatás a szarvasmarha-tenyésztőknek

Ismét megjelent a szarvasmarha állatjóléti támogatás, a kérelmeket április hónapban lehet benyújtani postai úton a helyileg illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Oláh Rajmund agrárkamarai szaktanácsadó elmondta, hogy a hivatal honlapjáról tölthető le az ehhez szükséges formanyomtatvány.

Az állattartó által a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartott nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák után évente állategységenként meghatározott mértékű támogatást vehet igénybe. Támogatásra az állattartó akkor jogosult, ha rendelkezik a tartási helyek szerint területileg illetékes megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóságának hatósági bizonyítványával arról, hogy a tartási helyek maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, valamint a teljes támogatási időszak alatt be kell tartania a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartására vonatkozó előírásokat. Összesen hét célra kérhető ilyen támogatás, melyek a következők: állatsűrűség csökkentése, kötelező felügyelet sűrítése, kockázatkezelési kötelezettség, helyes fejési technológia és preventív beavatkozások terve, paraziták elleni védekezés, a természetes körülmények biztosítása az állattartás során (legeltetés) és a takarmányozásra vonatkozó kötelezettség. A támogatási kérelmet április elseje és április 30-a között lehet benyújtania az MVH-nak az állattartó székhelye vagy lakóhelye szerint illetékes megyei kirendeltségéhez az MVH által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon, postai úton. A támogatási kérelmeket az MVH, a 2. melléklet szerinti pontrendszer alapulvételével, rangsor állításával bírálja el. A kifizetési kérelem benyújtása évente egyszer, szeptember hónapban lehetséges, amit szintén formanyomtatványon, postai úton kell eljuttatni a helyileg illetékes MVH-hoz. Amennyiben a támogatásra jogosult az adott évben nem nyújt be kifizetési kérelmet, úgy arra az évre vonatkozóan nem részesül kifizetésben, a vállalt kötelezettségei azonban az adott évben is fennállnak, amelyek betartását az MVH helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálhatja. A 18/2011. (III. 9.) VM rendeletet

ITT

tekintheti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.