Közélet

Bánki Horváth Béla a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa

Bánki Horváth Béla a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa

2011. március 5., szombat
Bánki Horváth Béla a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa

Bánki Horváth Béla többszörös világbajnok szenior úszó veheti át a Szegedért Alapítvány idei fődíját, amelyet március 12-én este huszonkettedik alkalommal adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban a várost sújtó 1879-es nagy árvíz évfordulóján rendezett hagyományos gálaműsoron.

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a

Debreczeni Pálról

elnevezett elismerését

Kása Ferencnek

, az EDF Démász-Szegedi VE mesteredzőjének, a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját

Vígh László

biokémikus akadémikusnak, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig

Sín Katalin

gordonkaművésznek, az SZTE ZMK Vonós Tanszék vezetőjének ítélte oda – tájékoztatta

Bódi György

, a civil szervezet titkára az MTI-t. A 91 esztendős, s ma is aktív, versenyeit sorra nyerő

Bánki Horváth Béla Lapis András

szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja, a karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át. Az idei gálaműsoron néptánc, népzene és népmese szórakoztatja majd a vendégeket. A fellépők között lesz

Ivanovics Tünde

énekes,

Unger Balázs

cimbalomművész,

Gidró Katalin

színész,

Szirtes Edina Mókus

és a Fabula Rasa, valamint a Szeged Táncegyüttes. A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. Ő lelkesítette vállalatvezető társait, valamint az akkori tanácselnököt, és ennek eredményeképp írták alá az alapítók – a városi tanács és hét gazdálkodó szervezet – 1989. július 4-én a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Ezenfelül már csaknem két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.