Gazdaság

Adómentességgel ösztönöznék a rezidenseket

Adómentességgel ösztönöznék a rezidenseket

2011. március 7., hétfő
Adómentességgel ösztönöznék a rezidenseket

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslata szerint öt évig mentesülnének a személyi jövedelemadó kifizetése alól azok, akik az orvosegyetem elvégzése után belépnek a magyarországi rezidens rendszerbe, és elkötelezik magukat a pálya mellett. A kormány erre három milliárd forintot különítene el – írja a Magyar Nemzet Online.

A rezidensképzés felfrissítésére tenne kísérletet a KDNP hétfőn kiadott közleménye szerint.

Nagy Kálmán

kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a közleményben kifejtette: alapkoncepciójuk szerint adómentességet élvezne az, aki az egyetem elvégzése után belép a magyarországi rezidens rendszerbe, és elkötelezi magát a pálya mellett. Ha vállalja a feltételeket, öt évig személyijövedelemadó-mentességet élvez, az ezt követő öt évben pedig fokozatosan csökkenne, majd megszűnne a számára járó adókedvezmény. Ez a kedvezmény az első öt évben várhatóan hárommilliárd forinttal terhelné meg az államkasszát, ez azonban csak látszólag kiadás, hosszútávon az összeg megtérülne.

Sokan inkább külföldre mennek

Nagy Kálmán elkeserítő statisztikákat hozott fel: a Magyar Rezidens Szövetség információi alapján Magyarországon az orvosként végzettek negyven százaléka nem létesített rezidensi munkaviszonyt, ami a következő években akár a 70-80 százalékot is elérheti. Az itthon végzett orvosok csaknem fele tehát vagy feladja szakmáját, vagy pedig külföldön próbál elhelyezkedni. Ebből egyenesen következik, hogy Magyarország rövidesen Európa egyik orvos-utánpótlási bázisa lehet. A szakpolitikus szerint az egészségügyben dolgozók egyetemi képzése az egész világon a legdrágább tanulmányok közé tartozik, elvégzése emellett rengeteg időbe telik. Az alapképzés hat évig tart, ezt követően 5-7 év telik el a szakképesítések megszerzéséig. Így akár 13 évig egy szakorvosjelölt gyakorlatilag képtelen a mai kereseti viszonyok között, 120 ezer-130 ezer forintnál többet keresni. A jelenlegi tendenciákat követve tíz éven belül jelentős orvoshiány léphet fel az országban, akik pedig kitartanak hivatásuk mellett, valószínűleg képtelenek lesznek legális jövedelemből fenntartani magukat. Amennyiben az Országgyűlés támogatja elképzelésüket, a magyar társadalom európai viszonylatban jelentős tekintélyre tehet majd szert. „Erkölcsös, humánus törvény születhet, melyre ráépülhet a valódi teljes paraszolvencia-mentesség” – emelte ki Nagy Kálmán. (Forrás:

Magyar Nemzet Online

)

http://mno.hu/portal/770031

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.