Gazdaság

A vasúti alkalmazottak "fekete évei" következnek Szlovákiában

A vasúti alkalmazottak "fekete évei" következnek Szlovákiában

2011. március 4., péntek
A vasúti alkalmazottak "fekete évei" következnek Szlovákiában

Soha nem látott elbocsátási hullám várható a szlovák vasúttársaságnál. Idén több mint háromezer alkalmazottól válnak meg, és ez jövőre folytatódik. Ján Figeľ közlekedésügyi miniszter 2012-re újabb kétezer felmondást tervez. Iveta Radičová miniszterelnök csak lassítani tudta Figeľ törekvéseinek a megvalósulását, megakadályozni nem - hangsúlyozza a Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap pénteki cikkére hivatkozva a Felvidék Ma hírportál.

Radičová

előbb más munkalehetőségeket szeretett volna biztosítani az elbocsátottak számára, de ennyi ember számára ez képtelenség.

Figeľ

terve ugyan tartalmazza, hogy az elbocsátott személyeket különböző átképzések után az építőiparban lehet majd alkalmazni, ám minden bizonnyal ez az elképzelés is csak terv marad. A vasutas-szakszervezet képviseletében

František Petróci

kijelentette, az elbocsátások a közlekedésügyi tárca szociális érzéketlenségéről tanúskodnak. A vasúttársaság volt igazgatója,

Milan Chúpek

azonban egyetért Figeľlel, "elég sok nélkülözhető ember van a vasútnál, a gazdasági óvintézkedések elkerülhetetlenek" - mondta. Ezeket az óvintézkedéseket azonban nem csak a vasutasok, hanem az utasok is megérzik. A menetjegyek ára emelkedik, a közlekedési tárca évenként 5 százalékos áremelést ütemezett be. Az első lépés valószínűleg már idén, augusztusban lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.