Közélet

A Szociális Unió március 15-ig benyújtja alkotmánykoncepcióját a parlamentnek

A Szociális Unió március 15-ig benyújtja alkotmánykoncepcióját a parlamentnek

2011. március 10., csütörtök
A Szociális Unió március 15-ig benyújtja alkotmánykoncepcióját a parlamentnek

A Szili Katalin vezette Szociális Unió március 15-ig benyújtja a parlamentnek a párt által kidolgozott alkotmányos normaszöveget; a független országgyűlési képviselő, a szervezet elnöke erről azután nyilatkozott Szegeden újságíróknak, hogy megbeszélést folytatott Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspökkel az alkotmánykoncepciójukról folytatott konzultációsorozat keretében.

Szili Katalin

, aki a

Szájer József

fideszes európai parlamenti képviselő által - az új alkotmány előkészítésével összefüggésben - létrehozott nemzeti konzultációs testületnek is tagja, kifejtette: a Szociális Unió alkotmánykoncepciójában az egyik legfontosabb és legsarkalatosabb tétel, a jogok és kötelezettségek mellett, a kétkamarás parlamenti berendezkedés. A második kamarában, amelyet egy korporatív alapon létrehozott felsőháznak tekintenek, köztestületek, érdekképviseletek, egyházak, szakszervezetek, civil szervezetek képviseltetik magukat, sőt önkormányzati szövetségek is, hiszen a párt álláspontja szerint a polgármesterséget és az országgyűlési képviselőséget szét kell választani - mondta a volt szocialista házelnök. A koncepcióban markánsan szerepelnek azok a jogok, amelyek szociális alapúak, így a lakhatási jognak államcélként történő megfogalmazása, a következő generációk, a jövő nemzedékei életfeltételeinek biztosítása, és ehhez kötődően a környezet megóvása, a természet védelmének egyéni kötelezettsége - sorolta Szili Katalin, hozzátéve, hogy a következő időszak a különböző tervezetek vitáját jelenti. Szavai szerint a konzultációs testületben való részvételt azért vállalta el, mert vannak elképzelések és vannak témák, amelyeket szerinte szerepeltetni kell, és egy képviselőnek kötelessége, hogy mindvégig, amíg a zárószavazás meg nem történik, "azt a hozzáadott értéket adja, amit a választók elvárnak".

Kiss-Rigó László

püspök úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy az új alkotmány megalkotása nem pártpolitikai kérdés. Nagyon fontos, hogy az alkotmány elkészülte során, megfogalmazásakor mindenki mondja el a véleményét. "Egy dolog, hogy jogilag megvan a lehetősége, hogy megszülessen a kétharmados többség mellett az alkotmány, de természetesen, mindenkinek az az érdeke, hogy elmondja véleményét, és minden pozitív érték megjelenjen" - tette hozzá a püspök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.