Közélet

A Nemzeti Nyomozó Irodához fordultak az átvilágítók

A Nemzeti Nyomozó Irodához fordultak az átvilágítók

2011. március 4., péntek
A Nemzeti Nyomozó Irodához fordultak az átvilágítók

A Nemzeti Nyomozó Irodát kérte fel az átvilágító bizottság, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél folytasson vizsgálatot, mert a testület határozata szerint a cég gazdálkodásának vizsgálata során komolyan felmerült a számviteli és egyéb törvények megsértése is. A bizottság további tételes vizsgálatokat rendel el a cégnél - tájékoztatta portálunkat az ülést követően Gyimesi László (Fidesz-KDNP) a bizottság elnöke.

A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdálkodásáról szóló jelentést tárgyalta meg zárt ülésen a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság és határozatot hozott, hogy bejelentéssel él a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) felé, kérik a nyomozó szervet, hogy ha kell rendeljen el nyomozást, mert a testület megállapítása szerint erős a gyanúja annak, hogy visszaélések történtek a környezetgazdálkodásnál. A testület továbbá elrendelte a cég elmúlt három évének tételes átvizsgálását a számlák befogadásának és a közbeszerzések lefolytatásának tekintetében. Az alábbiakban olvashatják a bizottság jelentését a lehetséges visszaélésekről.

A bizottság által kifogásolt pontok

I./1. Az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló cégnél az elmúlt évek során gyakorlattá vált, hogy a társaság különféle beosztású vezető tisztségviselői a saját, vagy rokonaik tulajdonában álló cégek útján gazdasági tevékenységet végeztek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nél. I./2. Fenti társaságok szinte csak olyan tevékenységeket végeztek a vizsgált önkormányzati cégnél, amelyek beletartoztak az érintett vezető tisztségviselők SZMSZ szerinti feladatköreibe és amelyekért az érintettek fizetést kaptak az önkormányzat cégétől. A vezető tisztségviselők végezték a munkaköri leírás szerinti munkájukat, ezért munkabért kaptak, majd ezek után saját érdekköri cégeik számláztak pl. ugyanarra a munkára így vállalkozói díjat is kaptak. A tevékenységek többsége azonban kézzel fogható eredménnyel nem járó feladatokat takar, mint például „piackutatás”, „pályázat értékelés”, „ügyfelek felmérése”, „adatfelvétel”, „rendezvényszervezés”, stb. Volt olyan cég, amely úgy végzett bizonyos feladatokat a Környezetgazdálkodási Kft. részére, hogy azok nem szerepeltek tevékenységi körei között. Volt cég, amely szőlőbortermelés főtevékenységgel többszázezer forintért végzett „üzletviteli tanácsadás”-t, „ügyfélprogram átdolgozás”-t, „Reklámanyag” készítést. I./3. Számtalan esetben kötöttek szerződést külsős céggel olyan feladatok elvégzésére, amelyre saját kapacitással rendelkezett a társaság. Több millió forint értékben végeztettek pl. „edényzet-fölmérés”-t. (vö.: BKV fénymásoló felmérés…) I./4. Ezen szerződések, összességükben több mint 50 millió forintjába kerültek a szegedi adófizetők pénzéből gazdálkodó, 100%- os önkormányzati tulajdonú társaságnak. II./1. A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. nyilvántartásában számos esetben nem találhatóak meg – a cég tájékoztatása szerint sem - a 2002-es és 2003-as évek bizonylatai, melyeket nem tudtak ellenőrizni a vizsgálók. A dokumentumokat - a vizsgálók tájékoztatása szerint a törvényi határidő előtt - 2009-ben és 2010-ben selejtezték. A vonatkozó szabályok szerint ezen iratok kiselejtezésére csak 2012-ben és 2013-ban kerülhetett volna sor. A cég szabálytalanul tette közzé elektronikus úton a társaság 2009. évi éves beszámolóját is. III./1. A vizsgálat megállapította, hogy a cégnél a gépkocsi használati költségek elszámolása nem felelt meg sem a jogszabályi, sem a cég belső SZMSZ- e szerinti feltételeknek, továbbá, hogy az elszámolt kiküldetési költségek vélhetően színleltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.