Gazdaság

A magyarok a legelégedettebbek munkahelyükkel a régióban

A magyarok a legelégedettebbek munkahelyükkel a régióban

2011. március 11., péntek
A magyarok a legelégedettebbek munkahelyükkel a régióban

A régió munkavállalói közül a magyarok a legelégedettebbek a jelenlegi munkahelyükkel - állapította meg Grafton Recruitment legfrissebb felmérésében.

A Grafton Recruitment több mint hatezer megkérdezett magyar, szlovák, cseh, lengyel, román és litván válasza alapján állította össze jelentését a dolgozók munkahelyi környezetéről, a dolgozói elégedettségről. A kutatás szerint a legmagasabb, 60 százalékos arányban a magyarok válaszolták, hogy elégedettek a munkájukkal, de jelezték: nyitva tartják a szemünket, hátha adódik egy szakmailag vagy anyagilag jobb lehetőség. A csehek és a szlovákok várják leginkább, hogy egy kedvezőbb ajánlat birtokában búcsút inthessenek jelenlegi munkáltatójuknak.

Fehér Tamás

, a Grafton Recruitment magyarországi ügyvezetője a felmérésről kiadott közleményben rámutat arra is, hogy a régióban messze a magyarok a legrugalmatlanabb munkakeresők, és inkább beletörődnek pillanatnyi helyzetükbe. Ezt erősíti, hogy a magyarok kétharmada még mindig kifejezetten aggódik a válság miatt, és elenyésző azok száma, akik arra számítanak, hogy már idén javul munkaerő piaci helyzetük. A magyarok rugalmatlansága a munkavállalás területén számos dologban tetten érhető. A hazai válaszadók több mint fele elutasítja azt a lehetőséget, hogy határozott idejű munkaszerződést fogadjon el. Ezzel szemben a szlovákok és csehek több mint 75 százaléka hajlandó lenne erre a kompromisszumra egy jobb állás érdekében. Hasonló a helyzet a részmunkaidővel: míg a magyarok 50 százalékának meg sem fordul a fejében, hogy elfogadjon egy ilyen lehetőséget, a lengyelek és románok több mint 80 százaléka vállalná azt. Felmérés szerint a magyar válaszadók több mint harmadának emelkedett a fizetése az elmúlt év során, és csak 21 százalékuk állította, hogy kevesebbet visz haza. A helyzet csak a lengyeleknél jobb, az összes többi országban kedvezőtlenebbül alakultak a bérek. A Grafton Recruitment 1982-ben kezdte munkaerő-közvetítő tevékenységét Írországban. Mára a cégcsoport leányvállalataival 16 országban, 70 irodával van jelen. Magyarországon 1996 óta működik, és a kiközvetített jelöltek száma alapján a szektor egyik piacvezetőjeként definiálja magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.