Közélet

A legmagasabb atombiztonsági normákhoz ragaszkodik az EU

A legmagasabb atombiztonsági normákhoz ragaszkodik az EU

2011. március 25., péntek
A legmagasabb atombiztonsági normákhoz ragaszkodik az EU

A legmagasabb szintű nukleáris biztonságot kívánja fenntartani az Európai Unió a saját tagországaiban, és ezt sürgeti nemzetközi szinten is - szögezték le az EU-tagállamok vezetői pénteken befejeződött kétnapos brüsszeli találkozójukon.

Az ülést lezáró sajtótájékoztatón

José Manuel Durao Barroso

, az Európai Bizottság elnöke hozzátette: lehetőség szerint a biztonsági garanciákat folyamatosan javítani is kívánják. Az állam- és kormányfők a Japánban bekövetkezett földrengés következményeiről, mindenekelőtt a fukusimai atomerőműben kialakult válsághelyzetről tárgyalva tekintették át a nukleáris biztonság európai helyzetét, nem utolsó sorban a soros magyar elnökség beszámolójának alapján. Megbeszélésükön megerősítették az atomreaktorok állapot- és kockázatfelmérésének (stressz-teszt) szükségességét és fontosságát is.

Nicolas Sarkozy

francia elnök bejelentette: egyetértés volt abban, hogy valamennyi uniós atomreaktort alá kell vetni a felmérésnek. Hozzátette, azon reaktorokat, amelyek teszteredményei nem megfelelők, be fogják zárni.

Angela Merkel

német kancellár egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a felmérést az unióval szomszédos országokban is el kell végezni.

Herman Van Rompuy

, a kormányfői tanács elnöke úgy fogalmazott: az lenne a legjobb, ha világszerte tesztelnék az atomerőműveket, nem csupán Európában. Mindketten fontosnak mondták azt is, hogy a kockázatértékelést még idén lefolytassák, és annak eredményeit közzétegyék, megosszák a lakossággal. A teszteket független szakértők végzik majd - erősítették meg. Az állam- és kormányfők ismételten szolidaritásukat fejezték ki a japán néppel, és felajánlották az unió további segítségét. Helyszíni források utaltak ugyanakkor ara, hogy Japán mindeddig csak korlátozott mértékű támogatást kért az EU-tól.

David Cameron

brit miniszterelnök felvetette azt is, hogy a történtek egyik tanulságaként a két félnek szabadkereskedelmi tárgyalásokat kellene kezdenie. Az nukleáris biztonsági helyzet a fő témának bizonyult a kétnapos csúcstalálkozó második napján, miután a többi napirendi pont fő kérdései már csütörtök éjjel eldőltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.