Sport

A Kistelek és a KITE-Szeged közt megszűnhet a visszajátszás? – (FRISSÍTVE)

A Kistelek és a KITE-Szeged közt megszűnhet a visszajátszás? – (FRISSÍTVE)

2011. március 17., csütörtök
A Kistelek és a KITE-Szeged közt megszűnhet a visszajátszás? – (FRISSÍTVE)
A Csongrád megyei első osztályú labdarúgó-bajnokságban több csapatnál „kiverte a biztosítékot”, hogy a KITE-Szeged NB III-as csapata három játékosát „leadta” a megyei első osztályú fordulóra a Kisteleknek. A Mórahalom, a Csongrád és a Balástya nyílt levélben fejezte ki tiltakozását az MLSZ területi igazgatója felé, amit szerkesztőségünknek is eljutatott. Utánajártunk, hogyan tisztáznák az érintettek ezt a helyzetet. A megyei I. osztály 17. fordulójában Nagymágocsra látogatott a Kistelek, akinek célja a bajnoki cím megszerzése. A Kistelek is biztosra akart menni, így elkérte a KITE-Szeged három játékosát, akik közül Balogh Norbert a győztes találatot szerezte, így a Kisteleki TE 2-1-re megnyerte a találkozót. A visszajátszás a szabályok szerint lehetséges, hiszen a Kisteleki TE jogán indult az NB III-ban a KITE, a Kistelek pedig a Tiszaszigettel történt fúzió okán maradhatott a megyei első osztályban, így lényegében a KITE-Szeged jogilag a Kistelek első számú csapata. Jogilag a helyzet tehát tiszta, hiszen a megyében nem egy csapat élt már a visszajátszás lehetőségével. Az Algyőben – míg volt két csapata – gyakran „lifteztek” a játékosok, Hódmezővásárhely NB III-as csapata is adott le a megye második vonalában vitézkedő kettesszámú csapatuknak focistákat, ahogy ez Makón is gyakran előfordul. A megyei bajnokságban szereplő klubok azonban egyenlőtlen feltételekről beszélnek, szerintük komoly sportetikai kérdéseket vet fel az ügy, felháborodásuknak most egy nyílt levélben adtak hangot az MLSZ területi igazgatójának, Nógrádi Tibornak címezve, s amit eljuttattak a sajtónak is.

Nyílt levél a visszajátszások miatt

”A Mórahalom Városi Sport Egyesület és a Csongrád Tiszapart Sport Egyesület együttesen kéri önt az alábbiak megválaszolására. Van-e eszköze, illetve akarata, hogy a Csongrád megyei első osztályú 2010/11-es bajnokság tisztaságát visszaállítsa, és a csapatok számára egyenlő feltételeket biztosítsa? Most hétvégén a Kisteleki TE Nagymágocson szerepelt három NB III-as KITE-Szeged-játékossal a soraiban: Czibere Adrián, Nagy András, Balogh Norbert. Közülük Balogh Norbert a 85. percben győztes gólt szerzett. Irreálissá tette a bajnoki évadot, hogy a Kistelek meccseinek 15-20%-ánál (rangadókon vagy sérülések esetén) az NB III-as Szeged játékosait szerepelteti, míg a többi mérkőzésen nem. Úgy gondoljuk, a fenti gyakorlat nemcsak sportszerűtlen, hanem nagyon káros a Kistelek és a Szeged csapatára, azok tulajdonosára nézve is. Tájékoztatjuk igazgató urat, hogy a fenti levelünket eljuttatjuk a SZEGEDma.hu és a Délmagyarország szerkesztőségébe, nyilvánosságot kérve a labdarúgás tisztaságának visszaállításának érdekében.Sportbaráti üdvözlettel: Mórahalom VSK, Csongrád-Tiszapart VSK, Balástya”

Megszólalnak a klubok

A nyílt levél aláírói közül mindegyik csapatot kiemelten érintette a visszajátszás ügye, hiszen míg a Mórahalom és a Csongrád a bajnoki címért is versenyben van a Kistelekkel, addig a szomszéd vár, a Balástya mindig rangadószámba menő összecsapásokat vív Kothenczékkel. „Örülök annak, hogy Szegeden magasabb osztályban el tudott indulni még egy csapat, de azt nem tartom etikusnak, hogy egy NB III-as szegedi költségvetésből fenntartott játékosokat leadnak a Kisteleknek. Egészen más történet például a Makó I és II vagy a Hódmezővásárhely I és II csapatainak az esete, hiszen ott egy egyesületről beszélünk, egy költségvetésről, a csapatok ugyanazon a pályán edzenek, gyakran még együtt is" – nyilatkozta portálunknak Tóth Ákos, a Mórahalom edzője, kiemelve, hogy a KITE és a Kistelek esetében közel sem ez a helyzet, hiszen az NB III-as csapat minden szempontból szegedinek számít, annak is határozzák meg magukat. "De még talán nem is lenne ez akkora probléma, ha nem befolyásolná a megyei bajnokságot a visszajátszás. Addig azonban, amíg a Kistelek ellenfelei az eltiltások, sérülések, munkahelyi elfoglaltságok miatt 14-15 hadra fogható játékosból próbálják hétről-hétre összeállítani a csapataikat, addig a Kisteleki TE posztokra kér játékosokat a KITE-től, ahonnan NB III-as szintű focisták érkeznek az amatőrök közé” – emelte ki. „Én az őszi szezonban jeleztem a CSLSZ akkori vezetésének, hogy rendkívül sportszerűtlennek tartom azt, hogy a rangadókra NB III-as játékosokat kap kölcsön a Kistelek, miután ellenünk hat ’légióssal’ álltak fel" – fogalmazott a Csongrád Tiszapart SE elnökeKiss István. "Mindez ráadásul azután történt, hogy a KITE csapatát működtető kft. ügyvezetője 2010 októberében azt nyilatkozta a SZEGEDma.hu-n, hogy nem adnak le többet meccsekre játékosokat. Mi itt tisztességgel dolgozunk a saját csapatainkért, és nem szeretnénk azt, ha a bajnokságban erkölcsi, etikai problémái elvenné a kedvünket az egésztől" – hangsúlyozta. Vámos Péter, a Balástya KSK elnöke elmondása szerint tavaly októberében a Balástya – Kistelek rangadóra még a kisteleki ificsapatába is leadtak két fiatal KITE-Szeged játékost, akkor ő személyesen jelezte Bakai Csabának a problémát. "ígéretet kaptam arra, hogy ennek vége. Egyébként véleményemet a hétvégi eredményekről szóló cikknél hozzászólásomban jeleztem is. Szerintem azért sem történt változás ebben a kérdésben, mert a KITE vezetésében is megoszlanak a vélemények a visszajátszás kérdésében. A Kistelek már három meghatározó játékosára nem számíthat tavasszal, és nekik létkérdés, hogy az erős csapatuk megmaradjon, különben oda a bajnoki esély. Én ezt az egész ügyet nem tartom tisztességesnek a többi csapattal szemben. A Kisteleket sem értem, hiszen egy szimpatikus csapat, aki a saját erejéből küzdötte fel magát az élcsapatok közé, megéri neki ezt a nimbuszt lerombolni?” – tette fel a kérdést a klubelnök.

A Kistelek a KITE-Szeged fiókcsapata

>Felkerestük az ügyben Bárkányi Pétert, a Kisteleki TE szakosztályvezetőjét, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a KITE-Szeged a Kistelek jogán indult az NB III-ban, együttműködés van közöttük. „Mi vagyunk a fiókcsapata a KITE-nek, ez az együttműködés nem egyedülálló a megyében, ezért nem is értem a problémát. Régebben az Algyőben kevés játéklehetőséghez jutó focisták az Algyő II-ben léptek pályára, Hódmezővásárhelyen és Makón is így működik. De az NB III-ban is számos elsőosztályú klubnak szerepel fiókcsapata, ahol bizony első osztályú profik is pályára lépnek, ha a nagycsapatnál nem jutottak szóhoz. Ilyen például a Kecskemét, vagy a Honvéd, de a Fradinak épp úgy van fiókcsapata, mint a Szolnoknak” – mondta el portálunknak a szakosztályvezető.

A területi igazgató válasza

„A KITE-Szeged NB III-as labdarúgócsapata és a Kisteleki TE megyei elsőosztályú csapata közötti visszajátszások nem versenyrendezési és versenyjogi, hanem sportszerűségi és etikai kérdéseket vetnek föl. Érzékelve a fenti veszélyeket és problémákat, idén februárban találkoztam a KITE-Szegedet működtető Profi Futball Kft. többségi tulajdonosával, akivel a visszajátszás témakörét is átbeszéltük. Az ott megfogalmazott álláspont egyértelmű volt: a Csongrád megyei 2010-2011-es első osztályú bajnokság tisztaságának megőrzésének érdekében a két csapat kerete között nem lehet átjátszás. A fentiek ismeretében meglepetést okozott az engem megkereső csapatok által említett Nagymágocs – Kistelek mérkőzés kapcsán a kistelekiek összeállítása és a találkozó kimenetele, illetve a levélírók által említett kifogások. A héten megbeszélést kezdeményezek a Profi Futball Kft. tulajdonosi képviselőjével, Bozóky Imrével s a Kisteleki TE képviselőjével, Nagy Sándor polgármester úrral a helyzet tisztázása érdekében, melyek eredményéről haladéktalanul tájékoztatom önöket.Sportbaráti üdvözlettel: Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád Megyei Igazgatóságának vezetője”

Bozóky állást foglal, Bakai még egyeztet

Bozóky Imre, a Profi Futball Kft. többségi tulajdonosának képviselője csütörtök este közölte portálunkkal: természetesen a labdarúgás sportszerűsége, tisztasága az egyik legfontosabb szempont a KITE-Szeged tulajdonosi körének, ezért egyértelmű, hogy a továbbiakban nem lehet lefelé és fölfelé játszás a Szeged és a Kistelek csapatai között. Éppen ezért külön kell választani és megnevezni az NB III-ban játszó szegedieket és a megyei I. osztályban szereplő kistelekieket. „Az ügyben egyeztetek a tulajdonossal és még a héten válaszolok a felmerült kérdésekre” – válaszolta megkeresésünkre Bakai Csaba, a KITE-Szeged csapatát működtető kft. ügyvezetője.

Edzői vélemény

A cikk megjelenését követően, Tóth Ákos, a Mórahalom edzője jelezte, hogy véleményét, mint edző mondta el, a nyílt levélhez nincs köze, azt a három klub – Mórahalom VSK, Csongrádi-Tiszapart VSK és a Balástya – elnökei írták alá. A mórahalmiak szakmai vezetője kifejtette, hogy magánvéleménye van az ügyről, mint ahogy a másik két klub edzői gárdájának is, és azt mondta el a cikkben, amit továbbra is fenntart, de a vezetői hatáskörbe tartozó vitákhoz nincs köze. Ő csapata szereplésével szeretne foglalkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.