Közélet

A hódmezővásárhelyi Leader-pénzek sorsát firtatják

A hódmezővásárhelyi Leader-pénzek sorsát firtatják

2011. március 29., kedd
A hódmezővásárhelyi Leader-pénzek sorsát firtatják

Súlyos problémákat látnak a vidékfejlesztésre létrejött hódmezővásárhelyi Leader-közösséggel kapcsolatban helyi fideszes képviselők; álláspontjuk szerint a civil szervezet tevékenysége átláthatatlan, túl sokat költ működési költségekre és tanácsadói szerződésekre.

A helyi Leader-közösség, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület 2008 nyarán alakult az MSZP helyi vezetőiből, velük szoros kapcsolatban álló magánszemélyekből és vállalkozásokból – mondta

Benkő Zsolt

fideszes hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő keddi sajtótájékoztatóján. A helyi civil szervezetek, vállalkozások széles körét azóta sem sikerült integrálni a közösségbe, noha ez a szervezet dönt a munkahelyteremtésre, vidékfejlesztésre szolgáló pályázatok kiírásáról, azok elbírálásáról - mondta a politikus. Ismertetése szerint a kistérségben öt év alatt 1,2 milliárd forintnyi forrás elosztásáról döntöttek. A "szocialista mutyi folytatódik" – fogalmazott Benkő Zsolt.

Cseri Tamás

önkormányzati képviselő elmondta, 2008 augusztusa és 2010 októbere között az egyesület 72 millió forintot fordított működési költségekre. A kiadások között szerepel öt tanulmány, egyenként 2 millió forintért, s egy rendezvény szervezésére is ugyanennyit fizettek ki.

Hegedűs Zoltán

önkormányzati képviselő azt mondta, magánemberként sokan próbáltak csatlakozni az egyesülethez, őket azonban csupán pártoló tagként vették fel, így szavazati joggal nem rendelkeznek, s a döntésekbe sem szólhatnak bele.

Hernádi Gyula

, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület elnöke, korábbi szocialista önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta, a civil szervezet működése minden előírásnak megfelel, tevékenységüket több alkalommal is ellenőrizték, azt rendben találták. Az elnök az egyesület működési költségeit nem tartja magasnak, mint fogalmazott "más civil szervezetekkel összehasonlítva még szerénynek is mondható". A térség gazdasági és szociológiai helyzetével, vidékfejlesztési stratégiájával kapcsolatos tanulmányokat az irányító hatóság engedélyével készítették el, azok a Leader-közösség működéséhez szükségesek. A dolgozatokat közkincsé tették, s a mai napig olvashatóak az egyesület honlapján – mondta Hernádi Gyula. Az egyesület alapszabálya szerint az újonnan csatlakozók egy évig pártoló tagként vehetnek részt a szervezet munkájában – közölte az elnök, hozzátéve: amennyiben a tagság kéri, ezen lehet változtatni, de a folyamat a bírósági bejegyzés miatt időigényes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.