Gazdaság

A gazdák több kérdésben azonnali megoldást sürgetnek + HANG

A gazdák több kérdésben azonnali megoldást sürgetnek + HANG

2011. március 20., vasárnap
A gazdák több kérdésben azonnali megoldást sürgetnek + HANG

Jakab István, a MAGOSZ országos elnöke a szőregi gazdakör mezőgazdasági fórumának vendégeként tájékoztatta a mintegy nyolcvan gazdaköri elnököt, és mezőgazdasági vállalkozót a gazdálkodók helyzetének alakulásáról, a belvízzel kapcsolatok problémák megoldásáról, a földek helyzetéről valamint a tavaszi termelés beindításáról.

Csongrád megye szinte valamennyi településének gazdaköre képviseltette magát a fórumon, ahol új belépőként köszöntötték a nemrég megalakult Makó és Térsége Gazdakört, valamint az alakuló baksi és a megújuló röszkei gazdakör képviselőit is. A vitaindító előadások sorában szó esett a fiatal gazdák földhöz jutásának esélyeiről, a földtörvény megyei gazdákat érintő kérdéseiről. A megváltozott jogszabályokról szóló tájékoztatóban az alkalmi munkavállalók alkalmazásának feltételeiről kaptak tájékoztatást a megjelentek. Az új Agrárkamarai Törvénytervezetről, az agrárstratégiáról, a fajtahasználat licencdíjról, valamint a mezőgazdasági „szélesjárművek” úthasználatáról is számos ponton egyeztették a gazdák az állammal szembeni elvárásaikat.

Széchenyi-kártya a gazdáknak

A beszélgetések során a Széchenyi-kártya mezőgazdaságban való alkalmazása központi kérdésként merült fel, hiszen a gazdák jelentősen beszűkült hitellehetőségei, a nagymértékű forráshiány felértékelte ennek a támogatási, hitelezési formának a mielőbbi használatát. Szó esett még a gázolaj áfa-visszaigénylésének egyszerűsítéséről, illetve a legfontosabb kérdésről, a belvízhelyzet mielőbbi és megnyugtató rendezéséről, hiszen térségünket kiemelt mértékben sújtotta ez a természeti katasztrófa.

Belvízcsatornák egy kézben

A gazdák egyöntetűen üdvözölték azt az intézkedést, mely során a belvízi csatornák a korábbi kaotikus tulajdon- és kezelői viszonyokból egy kézbe kerültek. Az elmúlt időszakban ezek a csatornák illetve intézkedési tervek szinte ellenőrizhetetlenül megoszlottak az Atikövizig, az egyes önkormányzatok, a vízközmű társulások és a szövetkezetek között. „Kérjük a kormányzat mielőbbi segítségét a jelenleg mintegy egymillió hektár belvizes területről a víz elvezetésére” – mondta el portálunknak

Kispál Ferenc

, a MAGOSZ megyei elnöke. „Ha erre mielőbb megoldást tudunk találni, akkor közel ötszázezer hektár területen, egy hónapos késéssel el tudjuk végezni a tavaszi beművelést, vetést. De az állattenyésztés tragikus helyzete, a sertéságazat drámai leépülése, a takarmányárak drasztikus megemelkedése is mielőbbi megoldásért kiált.”

Mezőgazdasági járművek uniós szabvány szerint

Állandóan visszatérő probléma, hogy a közutakon közlekedő, a földjeiket másként megközelíteni nem tudó mezőgazdasági járművek tulajdonosai a jelenlegi szabályozás szerint csak felvezető járművel, útvonalengedéllyel tudnak haladni. Több esetben azonnali bírságot róttak ki a gazdákra a sárga villogó használatáért, vagy épp a nem megfelelő időben történő úthasználatért. A gazdakörök vezetői kérték a kormányzatot, hogy ezt a helyzetet mielőbb rendezze, könnyítse meg a gazdák munkavégzését. Javasolták, hogy ne rójanak ki szinte teljesíthetetlen, vagy épp „különadó-szerű” befizetési kötelezettséget azon járművek tulajdonosainak, akik erőgépei az uniós szabvány szerint készültek, és Európa szinte valamennyi országában a magyar szabályozásnál jóval enyhébb feltételek mellett közlekedhetnek. „Szeretnénk, ha a gépeink figyelmeztető jelzéssel közlekedhetnének, hiszen nem a gazdák gyártották ezeket, hiszen egy korszerű kombájn is már négy méter feletti szélességű” – vázolta a problémakört a megyei elnök. „Van a gazdáknak elég bajuk enélkül is, semmi szükség hasonló büntetésekkel tovább nehezíteni a tragikus mezőgazdasági helyzetet.”

A termőföld a legfőbb kérdés

Jakab István

beszédében hangsúlyozta, hogy első számú és legfontosabb kérdés a magyar termőföld helyzete, a Nemzeti Földalap megalakulása, az új földtörvény megalkotása, az eddig rendezetlen státuszú földek birtokrendezése. „Iszonyatos természeti katasztrófa sújtja a mezőgazdasági termelőket” – jelentette ki portálunknak Jakab István, a MAGOSZ országos elnöke. „Több mint egymillió hektáron semmi sem terem, ha a belvízhelyzetet nem tudja az ország megoldani, ezért azonnal hozzá kell kezdeni a vizek elvezetéséhez. Egy percnyi időnk sincs már! Az időjárás most megmutatta, melyek azok a földek, ahol a legtöbb a víz, ráadásul ebben a térségben ezek egyben a legjobb termőföldek is. Ez több tízezer család megélhetését veszélyezteti.” Kiemelt kérdés a csődközeli helyzetbe került mezőgazdasági vállalkozó sorsának rendezése, melyben nagy szerep hárul a vis major keretre. Jakab István szerint fontos és azonnali megoldásért kiált a nehéz helyzetű gazdák sorsának rendezése, a spekulánsok visszaszorítása. „A becsületesen dolgozó, de a viszontagságos időjárás miatt nehéz helyzetű gazdák ne kerüljenek a spekulánsok karmaiba” – jelentette ki a MAGOSZ országos elnöke. „Takarmányhiány nincs, gabonahiány nincs, spekulánsok vannak, és ezek megpróbálják az árakat a legmagasabb szintre felverni, amit egyfajta hiánypszichózist keltve érnek el. A helyzet tarthatatlan, mivel nem a gazdához jut el az emelt gabonaár, hanem a kereskedő tisztességtelen hasznaként jelentkezik. De az biztos, hogy az őszi betakarításnál már más lesz a helyzet!”

Hallgassa meg Jakab Istvánnal, a MAGOSZ országos elnökével készített hanganyagunkat!

Hallgassa meg Kispál Ferenccel, a MAGOSZ megyei elnökével készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.