Közélet

A polgármesterek előtt "bezárhat" a parlement

A polgármesterek előtt "bezárhat" a parlement

2011. március 21., hétfő
A polgármesterek előtt "bezárhat" a parlement

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormánypárti képviselőcsoportban "messze többségben" van az az álláspont, hogy az önkormányzati tisztséget viselők ne lehessenek országgyűlési képviselők is egyben. Hódmezővásárhely polgármestere 2014-ben szeretné befejezni városvezetői munkáját; mint mondta, "lehet, hogy a parlamentit is", de ezt még nem döntötte el.

Lázár János

hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor hozzátette, hogy az összeférhetetlenségről szóló vitát még nem folytatták le a frakcióban. A politikus azt mondta, ha ezzel kapcsolatban ma megkérdezik tőle, vajon mi lesz a kétharmados törvényekben, akkor azt válaszolja: szerinte az, hogy polgármester nem lehet parlamenti képviselő. A frakcióvezető rámutatott azonban arra, hogy az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztatása megnyitja az önkormányzatok törvényhozásban való részvételének kérdését. Hozzátette, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az emberek letették a voksukat a választásokon a polgármesteri posztot betöltő képviselőjelöltek mellett. Hódmezővásárhely polgármestereként szólt arról is: azt tartja egészségesnek, ha három ciklus után valaki más átveszi a stafétabotot. "Kész vagyok a befejezésre" - mondta, hozzáfűzve, hogy rendkívüli helyzet esetén a város érdekében mérlegelné, mit lépjen, de alaphelyzetben 2014-ben a polgármesteri munkát szeretné befejezni. "Lehet, hogy a parlamentit is, ezt egyelőre nem döntöttem el" - közölte. A hétfői Magyar Nemzet

Gulyás Gergely

fideszes politikus kijelentése alapján azt írta, hamarosan kezdeményezik az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény módosítását, így 2014-től összeférhetetlenné válhat a polgármesteri és a parlamenti képviselői tisztség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.