Közélet

100 éves a nőnap: sok területen kell még előrelépnünk

100 éves a nőnap: sok területen kell még előrelépnünk

2011. március 8., kedd
100 éves a nőnap: sok területen kell még előrelépnünk

A Nemzetközi Nőnap századik évfordulója alkalmából rendezett európai parlamenti ünnepi ülésen a néppárti frakció nevében Járóka Lívia tartott beszédet. A fideszes EP-képviselő felszólalásában felhívta a figyelmet: sokat kell még tenni a nemek közötti bérszakadék megszüntetése, a nők családban betöltött szerepének megerősítése és az egyenlő elbánás elvének érvényre juttatása érdekében - áll a politikus sajtóközleményében.

A megemlékezésen beszédet mondott még többek között

Jerzy Buzek

az Európai Parlament elnöke;

José Manuel Barroso

, az Európai Bizottság elnöke; valamint a magyar soros elnökség képviseletében Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár. Az ülést Jerzy Buzek nyitotta meg, aki beszédében a nemek közötti bérkülönbségek felszámolását, valamint a nők arányának az uniós intézményekben való növelését emelte ki célként. José Manuel Barroso hangsúlyozta: az európai nők modellt képeznek a világ többi részén élők számára.

Győri Enikő,

a magyar soros elnökség képviseletében felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági válság a kevésbe védett rétegeket, köztük ebben a csoportban felülreprezentált nőket különösen sújtja. Hozzátette: az Európai Unión kívüli tipikus női sorsok pedig globális mértékben ruházzák fel női arcvonásokkal a szegénységet. A politikus szerint a nők munkavállalása erősíti méltóságukat, hozzájárul ahhoz, hogy döntéseiket szabadon hozzák meg. Mindezek mellett biztosítani kell a nők számára a munka és a családi élet összhangját, a választás lehetőségét is - hangsúlyozta Győri Enikő.

Járóka Lívia,

a néppárti frakció vezérszónokaként beszédében emlékeztetett a XIX. század derekán kibontakozó mozgalom kezdetére, az egyenlő bérért tüntető new york-i munkásnők demonstrációjára. A néppárti politikus beszédében kiemelte: "A több mint másfél évszázada, 1857-ben kitűzött cél, miszerint egyenlő munkáért egyenlő bér jár, ma is érvényes. Az Európai Unióban 15%-al, Magyarországon pedig 16,5%-al keresnek kevesebbet a nők, és bár a világ összlakosságának több mint a fele nő, a globális jövedelemnek mégis csupán tíz százalékán osztoznak". A fideszes európai parlamenti képviselő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a nemek közötti bérszakadék megszüntetésén felül még mindig várat magára a nők családban betöltött szerepének kellő megerősítése és az egyenlő elbánás elvének érvényre juttatása is. "Nem engedhetjük, hogy Európában szegénységi kockázatot jelentsen a gyermekvállalás, és nem szabad, hogy hátrány legyen nőnek, anyának lenni" - emelte ki. Járóka Lívia szerint az ENSZ és az Európai Unió számos előremutató célkitűzése ellenére a férfiak és nők közötti valódi esélyegyenlőség a legtöbb területen még mindig nem valósult meg. Szintén nem a megfelelő mértékű hangsúly helyeződik a nemek közötti egyenlőség olyan egyéb szempontjaira, mint a szegénységi küszöbhöz közel élő nők helyzete, a többszörös diszkrimináció jelensége, a családon belüli és a nők elleni erőszak visszaszorítása. A néppárti politikus ma reggel Jose Manuel Barroso-val, az Európai Bizottság elnökével közösen egy munkareggelin vett részt, ahol többek között a hátrányos helyzetű, így a képzetlen, kisebbségi, vagy többszörös diszkriminációval szembesülő nők körülményeinek javításáról, továbbá az üzleti életben a nők által betöltött vezető pozíciók fontosságáról esett szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.