Írjon nekünk

Bulvár

„Van mááásik” – Szegeden az Eötvös Cirkusz!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Tisza partra a tavasz bohócokkal, vadállatokkal és akrobatákkal együtt érkezik, hiszen a világhírű Eötvös család cirkusza látogat el városunkba március 11-én. Vadnyugati show, látogatás Avatar földjén, világhírű elefántok – csak néhány különlegesség a vándorcirkusz műsorából.

Műsoraik között a hagyományt új, modern számokkal (E)ötvözték, hiszen az akrobata, vadállat és bohócmutatványok között egy vadnyugati lovas show is helyett kapott, sőt a közönség látogatást tehet Avatar földjére, miközben a 2011 Monte Carlo-i cirkuszfesztivál Arany Bóhóc-díjas elefántjainak fantasztikus produkcióját is megcsodálhatják.
A cirkusz március 11-én tartja első előadását Szegeden a rókusi Tesco parkolójában. A közönséget fűtött nézőtér fogadja.

Előadások:
Március 11. pénteken 18 óra
Március 12. szombaton 15 és 18 óra
Március 13. vasárnap 11 és 15 óra
Március 14. hétfő 15 és 18 óra
Március 15. kedd 15 és 18 óra

Az Eötvös Cirkusz születése

A Család története úgy kezdődik, mint egy mese. Volt egyszer öt generációval ezelőtt egy ember, akit megfertőzött a cirkusz világa. Családja azóta sem tud szabadulni ettől a varázstól. 1892 tavaszán egy cseh cirkuszdinasztia a Winiczky család Magyarországra utazott vándorcirkuszával. A családban volt egy gyönyörű szép leány, Johanna, aki műlovarnőként kápráztatta el a nagyérdemű közönséget. Az egyik előadás alkalmával egy nemesi családból származó ifjú látogatott el a cirkuszba, báró Eötvös Ferencz. Az ifjú nemes és a cirkuszos leány egymásba szerettek. Ferencz szülei nem fogadták el eme rangon aluli frigy lehetőségét, de nem volt mit tenni, a szerelem erősebb volt mint a szülői akarat. A fiatalok titokban összeházasodtak és Ferencz a Winiczky cirkusszal tartott. Eleinte ügyintézőként hasznosította magát, később pedig saját számot tanult, és mint drótkötél-egyensúlyozó lépett fel a cirkuszban. Házasságukból egy gyermek született 1894-ben Eötvös Nándor Aladár.
Nándor 1920-ban megalapította saját cirkuszát az Eötvös Cirkuszt, mely egészen 1964-ig aktívan működött. 12 gyermeke született 5 fiú és 7 lány. A legidősebb és a leghíresebb közülük Eötvös Gábor a világhírű zenebohóc Jászai Mari-díjas Érdemes művész a Magyar Köztársaság Csillagrend kitüntetettje volt, aki az immár szállóigévé vált „Van mááásik” című produkciójával szórakoztatta több generáció gyerekeit.

A családfa

Tehetségét a világ legnagyobb nevettetője Charlie Chaplin is elismerte. Fia ifj. Eötvös Gábor szintén Jászai-díjas zenebohóc, apjához méltóan adja elő a tőle örökölt híres zeneszámot. Kisebbik fia Tibor a lányával Chilyvel 1993-ban újra alapította az Eötvös Cirkuszt, mely éveken keresztül nagyon sikeres volt. Nándor másik fia, aki szintén hírnevet szerzett magának Eötvös György volt, aki egy fantasztikus víziló számot adott elő ráadásul fia ifj. Eötvös György a víziló hátán szaltót ugrott. Ifj. Eötvös György jelenleg a Magyar Cirkusz és Varieté művészeti vezetője. Nándor hatodik gyereke Eötvös József, lánytestvéreivel, Évával, Katalinnal, Cecíliával és Edittel, majd később családjával külföldön, a világ számos nagy cirkuszában lépett fel.
A magyaros temperamentumú csoportzsonglőrt lánytestvéreivel, a gumiasztal-akrobata számot pedig feleségével Krei Máriával és öccsével az addigra már felnőtt ifj. Eötvös Nándorral adta elő. Ezzel a produkcióval a Vatikánban is felléptek 1979-ben és személyesen II. János Pál pápa gratulált nekik. 1997-ben gyermekeivel megalapította a Fantázia Cirkuszt, mely éveken keresztül ugyancsak sikeresen működött. Az Eötvös család tagjai bejárták a földet, megtelepedtek számos országban, sikert és elismerést szereztek mindenütt. Ám ahogy az ősök a múlt könyvébe írták be nevüket, az ifjabbak már a jövőébe akarják, ezért József gyermekei Susy, a párjával, az ugyancsak híres Wertheim cirkuszdinasztiából származó ifj. Wertheim Istvánnal, és Loránd a feleségével Eötvös-Wertheim Adriennel az Eötvös cirkusz alapításának 90. évfordulója alkalmából az Eötvös Cirkuszt újraalapította. Az ifjabbik generáció vezetése alatt és az idősebbek tanácsainak köszönhetően olyan műsort hoztak létre, mely ötvözi a hagyományos cirkuszt a modern fantáziadús koreográfiákkal.
De hogy a jövő nemzedéke se maradjon Eötvös Cirkusz nélkül máris itt az utánpótlás a legifjabb generáció Susy kisfia Christofer, valamint Loránd és Adrienn lánya Lorienn Anabell személyében.

Kommentek

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. Kommentek

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál