Vélemény

Túladagolás, Tesco és a propaganda

Túladagolás, Tesco és a propaganda

2011. február 6., vasárnap
Túladagolás, Tesco és a propaganda

A

homeopátiás túladagolós akcióval

kapcsolatban jutott eszembe az áldott, független sajtó, és az őt karoló még függetlenebb szakik és civilek köre. És most csak szárazon, minden ilyen-olyan meggyőződést, berögzült ideológiát, tudományosan alátámasztott „tényt” mellékelve, csak úgy, hanyagul tekintettem a propagandára, ami nélkül – tudjuk mi azt nagyon – minden hasonló önigazolás-kényszer impotens marad.

Ugye, hogy tök hülyeség, hogy az aktivisták bármilyen gyógyszerlobbi szereplői lennének? Hát persze. Van ott temérdek olyan kutatóbiológus is, aki annak a gyógyszergyárnak dolgozik, aki milliárdokat kaszál a homeopátiás szerek piacából. Persze, ez egy széles összefogás, és nem a pénz van a háttérben, hanem a szent cél: lebuktatni a tudománytalan kuruzslást (nem is a konkurenciát, aki milliárdokat kaszál). De most ezt hagyjuk, összeesküvés-elmélet ez is; itt csak az a bizonyos szent cél, a szkepszis szabad megnyilvánulása lebeg. De én azért mégis megnéztem néhány újságot, ahol egész oldalas hirdetésekben nyomják ezeket a kis cukorbogyókat. Nem nagyon propagálták a túladagolós akciót. Most a jövő heti Nők Lapját lesem, ami, mint tudjuk, pártatlan, viszont neki is jutott egyoldalas homeopátiás hirdetés. Kíváncsian várom, hogy kedden megjelenik-e egy Vágó István-interjú... Jaj, de ennél még beszédesebb a legújabb

Tescót „besározó” hír

, melyből arról értesülhettünk, hogy szűk egy év alatt immáron a negyedik botrány lengi körül e „tisztességes” multit, most épp felszámolást kezdeményeztek saját sofőrjei közel 80 milliós tartozás miatt a hipermarket ellen. Na és mit gondolnak, melyik lapok nem hozták le a hírt (vagy rejtették el pár soros mondatba)? Akiknél a kiadó zsíros Tesco-hirdetésekben volt érdekelt. És emlékeznek a H1N1-oltás körüli botrányra? Megyei napilapok az akkori kormány hirdetését tették közzé – persze csak nagyon apró betűvel volt feltüntetve az oldal tetején, hogy mindez az Egészségügyi Minisztérium „szponzorálása” – az oltás szükségességéről, sőt, helyi művészeket „kértek meg”, hogy meséljenek arról, micsoda élmény az oltás. Önök szerint e lapok írtak az estleges háttérről, született oknyomozó riport a milliárdos vakcinabizniszről? Persze, hogy nem. Na, a fentiek miatt volt nagyon megmosolyogtató, ahogy újságírók is kivonultak tüntetve a

sajtószabadságért és a független sajtóért a minap

. Peckesen járkálva mormolták a szónok igéjét, majd bementek a szerkesztőségbe, és nyomtak egy delete gombot, mert a szerkesztő szólt, hogy „Juli, tudod, hogy nagyhirdető az érintett, ezt a cikket így nem lehet”. De mielőtt a „független kommentelők” itt szóvá tennének bármit is, közlöm, hogy amint egy gyakornok beteszi a lábát a kutyaólamba, az első, amit meg kell tanulnia: nem létezik ma olyan, hogy független sajtó. Ez axióma. Ha tetszik, ha nem. És a politika még csak ezután jönne, de nincs hozzá gyomrom. Lehet kimenni, Tarzanként melleket döngetni, hogy áááááááááá, függetleeeen vagyok! De mi értelme, ha otthon széttörik a tükör. Hogy is mondta Vonnegut? „Így megy ez.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.