Egyház

Tízmilliót nyert az Alsóvárosi Ferences Plébánia

Tízmilliót nyert az Alsóvárosi Ferences Plébánia

2011. február 18., péntek
Tízmilliót nyert az Alsóvárosi Ferences Plébánia

Közel 10 millió forintot nyert az Alsóvárosi Ferences Plébánia azon az uniós pályázaton, amelyet az Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok címmel hirdettek meg még tavaly. A sajtó munkatársaival Kaszper Pál pályázati referens és Varga Kamill testvér ismertette a pályázati pénzből megvalósuló programokat, rendezvényeket.

Az ép testben ép lélek címet viselő projekt legalább 10-féle programot hirdetett meg - többnyire a fiatalok egészséges életmódra való szoktatásával, a szabadidő hasznos eltöltésével, a lelki egészség megőrzésével és a családi életre való nevelésével kapcsolatos. Hölgyek számára, akik nem járnak fitness-terembe, de a plébániára eljönnek, lehetőségük nyílik szakember felügyeletével részt venni különböző testedzéseken a Karolina Gimnázium tornatermében. Minden évben megrendezik a vidám családi napot, amit az idén véradással, és biotermék- bemutatóval bővítettek ki. Lehetőség lesz arra, hogy a fogyasztók találkozzanak a termelőkkel, és közvetlenül is megismerkedjenek az egészséges élelmiszergyártás fortélyaival. Újdonságnak számít az idénre tervezett többfajta szűrővizsgálat, amelyen az érdeklődők életmóddal kapcsolatos tanácsokat kapnak a szakemberektől. Legalább 400-500 látogatóra számítanak. A rend keretében íjászkör is működik. Nagy hangsúlyt fektetnek a sporttal kapcsolatos szokások és a korabeli öltözet megismerésére. A 9 alkalommal megrendezett tanfolyam után táborozással zárul a program, ahol az érdeklődők a lovas íjászatba is belekóstolhatnak. A ferencesek főleg szegényebb sorsú gyerekek jelentkezésére számítanak, akik számára anyagi okok miatt gondot jelent részt venni hasonló táborozáson. A lelki egészség témakörében az öngondoskodás fontosságára kívánják felhívni az érdeklődők figyelmét. Pszichológus vezetésével 60 óra keretében nyílik lehetőség erre. A bibliadráma műfaj jobb megismerésére ugyancsak 60 órát irányoztak elő, itt a Szentírás történeteinek dramatizált változatait adják elő. Több program foglalkozik a családi életre való felkészítéssel. Szerveznek jegyes-oktatást, ahol hangsúlyos szerepet kap a gyermeknevelés, a közös életre való felkészítés. Mintegy 30-50 házaspár saját tapasztalatának ismertetésével segíti a jelentkezőket. Több neves szakember, orvos, védőnő bevonásával baba-mama klubot is terveznek, nyáron pedig megkezdődik a fiatalok hete, amelyre középiskolások és egyetemisták jelentkezését várják. Fő téma az ökológia, az egészséges életmód lesz, kiscsoportos foglalkozások keretében, bentlakásos rendszerben vitatják meg az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Az utolsó, önismereti program az útkeresőknek szól, azokat a huszonéves fiatalokat célozta meg, akik keresik hivatásukat, helyüket a nap alatt. Az 57 órás foglalkozás alatt neves előadók, vendégek lesznek a jelentkezők segítségére. A programokban 23 csoportvezető vesz részt, legalább 30 előadó és több mint 100 önkéntes. Varga Kamill atya elmondta, már a múlt század 20-as, 30-as éveiben szerveztek a ferencesek hasonló rendezvényeket, játszóteret építtetett és sportszereket vásárolt a fiatalok számára. A szocializmus idején szűkültek a lehetőségek, de a rendszerváltás előestéjén és a 90-es években ismét kinyíltak a kapuk, csak meg kellett találni az új programokhoz az új kereteket/formákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.