Közélet

Tízezrével tüntettek a nacionalisták Belgrádban

Tízezrével tüntettek a nacionalisták Belgrádban

2011. február 5., szombat
Tízezrével tüntettek a nacionalisták Belgrádban

Szerb nacionalisták tízezrei tüntettek Belgrád központjában a Nyugat-barát kormány ellen: az évek óta legnagyobb kormányellenes megmozdulás célja az ellenzék erejének megmutatása a jövőre esedékes választások előtt.

Mintegy tízezer rendőr sorakozott fel a parlament épülete előtt a demonstrálók közelében, akik a rendőrségi becslés szerint mintegy 70 ezren gyűltek össze. "Tolvajok, tolvajok!", "Változásokat, változásokat!", "Megmentjük Szerbiát, ha átvesszük a hatalmat!", "Senki sem állíthat meg minket!" - ilyen jelszavakat kiabáltak a tüntetők. Az Európai Unióval (EU) rokonszenvező koalíció 2008 óta kormányoz, de a tartós gazdasági nehézségek és az EU-csatlakozás felé haladás vontatottsága miatt sokan kiábrándultak a kormányból. A nacionalisták - a néhai

Slobodan Milosevic

autokratikus vezető volt szövetségesei - előre hozott választásokat követelnek a növekvő szegénység és munkanélküliség, a csökkenő életszínvonal miatt, és korrupcióval is vádolják a kormányt. Hatalomra jutásuk esetén mindezek orvoslását ígérik. A gyűlés után a rendőrök őrizetbe vettek mintegy húsz futballszurkolót, akik kormányellenes jelszavakat skandáltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.