Bulvár

Tavaly 9%-kal csökkent a sérüléses közlekedési balesetek száma

Tavaly 9%-kal csökkent a sérüléses közlekedési balesetek száma

2011. február 22., kedd
Tavaly 9%-kal csökkent a sérüléses közlekedési balesetek száma

Tavaly 9 százalékkal kevesebb személyi sérüléses közlekedési baleset történt a közutakon, mint 2009-ben; a halálos balesetek száma 14 százalékkal, a súlyos sérüléssel járóké 11 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint 2010-ben több mint 16 300 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, 69 százaléka lakott területen belül. A lakott területen kívül okozott balesetek száma 11 százalékkal, míg a lakott területen belül történteké 8 százalékkal csökkent 2009-hez képest. Az előző év azonos hónapjaihoz viszonyítva a halálos balesetek száma májusig csökkenő, utána növekvő tendenciát mutat. 2010-ben több mint 21 600-an szenvedtek közúti balesetet, 739 ember - köztük 20 gyermek - vesztette életét. A súlyos sérültek száma több mint 5600 - ebből 5 százalék gyermek -, a könnyű sérülteké meghaladta a 15 200-at. A balesetekben meghalt emberek 53 százaléka vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők 47 százaléka, az áldozatul esett elöl ülő utasok 36 százaléka, a hátul ülő utasok 65 százaléka nem használta a biztonsági övet. A balesetek 62 százalékát személygépkocsik, 11 százalékát kerékpárosok, 10 százalékát tehergépkocsik, 5 százalékát segédmotoros kerékpárosok okozták, a többi jármű részesedése alig érte el a 4 százalékot. A gyalogosok és utasok összesen 8 százalékos arányban voltak okozói a baleseteknek. A 2010. januártól hatályos KRESZ-módosítás a kerékpárosok közlekedését több ponton is megkönnyíti. Az intézkedések hatására 2010-ben a kerékpárosok által okozott balesetek száma az előző évivel azonos szinten maradt, miközben többen választották ezt a közlekedési formát. Az autóbuszok 6 százalékkal több balesetet okoztak, mint 2009-ben. A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. A kategórián belül a legnagyobb arányt (27 százalék) a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli, de az esetek száma 10 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve. 26 százalékkal nőtt az utasok és 18 százalékkal a járművek műszaki hibája miatt bekövetkezett balesetek száma. A balesettípusok közül a vasúti jármű és közúti jármű ütközése nőtt 3 százalékkal, és 5 százalékkal többször ütköztek a járművek parkoló járműnek, mint 2009-ben. A balesetek 12 százalékában játszott szerepet az alkohol. 2010-ben az ittasan okozott balesetek száma az előző időszakhoz viszonyítva 17 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben - csaknem harmadával - a motorkerékpárosok körében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.