Közélet

Szijjártó: nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet

Szijjártó: nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet

2011. február 3., csütörtök
Szijjártó: nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet

A nyugdíjak értékét megőrizzük, nyugdíjcsökkenésről szó sem lehet - jelentette ki a miniszterelnök szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján újságírói felvetésre.

Arra a kérdésre, hogy ha a nyugdíjkasszában csak a nyugdíjjellegű kifizetések maradhatnak, akkor a rokkantsági kifizetések és a szociális járadékok hova kerülnek, illetve várható-e a nyugdíjak esetleges csökkenése az új rendszerben,

Szijjártó Péter

azt közölte: nyugdíjcsökkenésről természetesen szó sem lehet, "a nyugdíjak értékét megőrizzük". Mint mondta, éppen a nyugdíjkassza átláthatósága és egyensúlya a garancia arra, hogy minden nyugdíjas megkapja azt a nyugdíjat, amely a törvény szerint jár neki. A cél tehát az - folytatta -, hogy minél előbb olyan nyugdíjkassza jöjjön létre, amelyből csak nyugdíjat fizetnek, és minden nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizessenek. Ennek eszközeit a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésének kell majd tartalmaznia, amely első olvasatban február közepén kerül a kormány elé. Arra, hogy mennyiben fog hasonlítani az új rendszer az úgynevezett svéd modellhez, Szijjártó Péter megismételte: a magyar nyugdíjrendszer megmentése megtörtént, mindenki meg fogja kapni azt, ami a törvény alapján jár neki, és "a nyugdíjkasszát egyensúlyba fogjuk hozni". Hozzáfűzte, mindenféle modellekhez való hasonlítgatást felesleges dolognak tart. A nyugdíjak garantálásának az új alkotmányban való esetleges rögzítését firtató felvetésre a szóvivő azt mondta, az biztos, hogy garantálják az embereknek azt a nyugdíjat, ami jár nekik, garantálják azt, hogy az állami rendszerben a nyugdíjak biztonságban vannak. Mint fogalmazott, "megfelelő módon kell kezelni akár az alkotmányban, akár a törvényekben" azt a helyzetet, amely annak a döntésnek a nyomán állt elő, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok döntő többsége, 97 százaléka az állami rendszerbe való visszatérés mellett döntött.

Orbán Viktor

miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány megmentette a nyugdíjrendszert, és hozzákezdhet az államadósság érzékelhető mértékű csökkentéséhez. "Kár azt az illúziót kelteni", hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel a jelenlegi helyzet megváltoztatható lenne. Ez egy végleges rendszer, kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer - jelentette ki. Orbán Viktor közölte azt is, 2011 végére az állami nyugdíjrendszer át fog állni az egyéni számlán vezetett rendszerre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.