Közélet

Szijjártó gyorsítaná a bérkompenzációt a magánszektorban

Szijjártó gyorsítaná a bérkompenzációt a magánszektorban

2011. február 15., kedd
Szijjártó gyorsítaná a bérkompenzációt a magánszektorban

Fel kell gyorsítani a bérkompenzációt a magánszektorban, hogy senki ne kereshessen rosszabbul az új adórendszer miatt - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

A szóvivő szerint ahol az állam a munkáltató vagy a tulajdonos, ott a kormány elérte, hogy senki ne kereshessen rosszabbul, a magánszektorban pedig az Országos Érdekegyeztető Tanácsban sikerült megegyezni a munkáltatókkal, hogy milyen mértékben emelik a minimálbért. Ez 5-6 hónapig is eltarthat, a folyamatot fel kell gyorsítani, ezért komoly együttműködésre van szükség a gazdasági élet szereplőivel, egyesületeikkel és az érdekképviseleti szervezetekkel - mondta. "Szeretnénk, ha a vállalatok minél előbb végigpörgetnék ezt a béremelést" - fűzte hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor, mindenképpen érvényt szereznek a kormány azon vállalásának, hogy senki nem kereshet kevesebbet az új adórendszer miatt. A szóvivő beszélt arról is, hogy a jövőbeni vitában dől majd el, "kell-e számot írni" az új alkotmányba az államadósság szintjével kapcsolatban, azaz meghatározni, mekkora lehet az államadósság a nemzeti össztermékhez viszonyítva, és ha kell, akkor az mekkora legyen. Mint emlékeztetett, a nemzeti konzultáció elindult, és az egyik kérdés éppen az, hogy az államadósság korlátok közé szorítását beleírják-e az új alkotmányba; ez szerinte helyes cél, mivel jelenleg a munkanélküliség mellett az államadósság magas szintje a kormány legnagyobb "réme", ez ellen kell a leginkább harcolni.

Orbán Viktor

hétfői, a parlamentben napirend előtt elmondott beszédében közölte: a kormány az arányos, egykulcsos adórendszer bevezetésével összefüggésben vállalta, hogy senki sem járhat rosszul, senkinek sem csökkenhet a fizetése. A kabinet ezért a maga hatáskörében megtette a szükséges lépéseket: a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, bérgazdálkodási irányelveket adott ki a többségi állami tulajdonú cégek számára, és megállapodott az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a béremelésekről, a minimálbér és a bérminimumok növeléséről - mondta, hangsúlyozva, hogy a megállapodás alapján a bérminimumokat a magánszférában is kötelező alkalmazni. Ennek ellenére számos helyről érkeztek hírek arról, hogy az új adórendszer következtében a piacon, a magángazdaságban bércsökkenés történt. Ezt nem fogadjuk el - mondta a kormányfő, kiemelve: a kabinet a gazdasági érdekképviseletekkel közösen akciócsoportot hozott létre, és érvényt szerez vállalásának, azaz gondoskodik arról, hogy a magánszférában se csökkenjen senkinek a fizetése. Beszélt arról is, hogy a korábban felvett hitelek miatt idén 2429 milliárd, jövőre 2302 milliárd, azután 3046 milliárd, 2014-ben pedig 2404 milliárd forint adósságszolgálatot kell teljesíteni az árfolyamok mostani állása szerint. Azt mondta: jogos elvárás, hogy a jövőben a hazai gazdaságot ne lehessen még egyszer úgy tönkre tenni, ahogy az elmúlt években megtörtént. Ezért szerinte alkotmányos garanciák kellenek a magyar gazdasági érdekek védelmére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.