Közélet

Százmilliárdos beruházásra lenne szükség a belvíz ellen

Százmilliárdos beruházásra lenne szükség a belvíz ellen

2011. február 11., péntek
Százmilliárdos beruházásra lenne szükség a belvíz ellen

A belvíztől fokozottan veszélyeztetett 817 magyarországi település megóvásához 104 milliárd forintos beruházásra lenne szükség, míg az elkészülő védművek éves fenntartási költsége további 4,2 milliárd forintba kerülne - közölte Molnár Béla, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság vezetője pénteken Szegeden.

Az összes hazai településen szükséges belvízvédelmi fejlesztések teljes becsült költsége eléri a 224 milliárd forintot - mondta a főigazgató egy, a mérnöki kamara által rendezett szakmai konferencián. A szakember kevés esélyt lát arra, hogy a beruházások tisztán hazai forrásból valósuljanak meg, ám - mint mondta - a fejlesztésekhez uniós támogatás is igénybe vehető lenne.

Molnár Béla

felhívta a figyelmet arra, hogy a belvízi védművek fejlesztésével kapcsolatos pályázatok nem a környezet és energia, hanem a regionális operatív programokhoz kerültek. A fejlesztések megvalósításához az önkormányzatok együttműködése is kellene, de ez nem mindig sikerül - tette hozzá. Példaként Békés megyét említette, ahol - ismeretei szerint - egy jelentős védekezési program azért hiúsult meg, mert a települések nem tudták összehangolni elképzeléseiket. A műszaki megoldásokon túl szervezeti fejlesztésre is szükség van a vízügyi igazgatóságok, a társulatok, az önkormányzatok és a magántulajdonosok közötti feladatmegosztás és az összehangolt védekezés miatt - mondta Molnár Béla. A szakember támogatja azt az elképzelést, amely szerint a vízügyi igazgatóságokba integrálódnának a belvízi védekezés szervei, s a védművek felügyeletét, az elvégzett munkák ellenőrzését is ők látnák el. Ezzel megszüntethetőek lennének településeken belüli, a lakosságot leginkább érintő problémák - tette hozzá.

Kozák Péter

, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője előadásában felvetette a főmérnöki státusz bevezetését az önkormányzatoknál. Az akár több települést is segítő szakember feladata lenne - az építéshatósági engedélyezéstől függetlenül - többek között a belvízi védekezéssel kapcsolatos teendők helyi irányítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.