Közélet

Századik születésnapján köszöntötték Etelka nénit

Századik születésnapján köszöntötték Etelka nénit

2011. február 22., kedd
Századik születésnapján köszöntötték Etelka nénit
Családja, az idősotthon lakói és a szegedi önkormányzat képviselői bensőséges ünnepség keretében köszöntötték századik születésnapja alkalmából a Zákány utcai idősotthon lakóját, Farkas Andrásnét, Etelka nénit. Az esemény alkalmából emléklap útján üdvözölte őt Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László, a város polgármestere. „A mi családi körünk már elég szűk, de az, hogy édesanyám unokája, aki az Egyesült Államokban él, hazajött erre az alkalomra, és Budapestről is eljöttek a rokonok, nagy boldogságot okozott neki” – mondta el portálunknak Farkas Zoltán, Etelka néni fia. „Az otthon vezetőinek és lakóinak pedig nagyon köszönjük, hogy ezt az eseményt megszervezték. Ez egy hihetetlen évforduló, bár én mindig mondtam az édesanyámnak, hogy megünnepeljük még a századik születésnapját.” A szegedi önkormányzat képviseletében Kozma József tolmácsolta a város jókívánságait, majd átadta Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester erre az alkalomra kiállított emléklapjait.

A 100 éves életkor

Az emberi szervezet időhöz kötött szakaszokat mutat, amelyeket már a köznyelv is megkülönböztet egymástól, mint a csecsemő-, gyermek-, ifjú-, felnőtt- és aggkor. A statisztikai adatok szerint minden 100 ezer, 25 éves életkort betöltött, egészséges ember közül egy lesz 100 éves. Ritka kivétel, hogy egyes emberek túlélik ezt a kort, és hiteles adatok szerint 150, sőt 185 éves kort is elértek. A nők átlagos életkora jóval hosszabb, mint a férfiaké, amíg 178 nő lesz 90 éves, addig 100 férfi éri el ezt a kort, 155 nő éri el a századik évet, és 100 férfi éli meg a századik születésnapját. Napjainkban mindössze öt olyan népcsoport van, amelyek képviselői 120-140 évig élnek. Ezeket keleten, Tibetben és Nyugat-Kínában találjuk. Kelet-Pakisztánban élt egy népcsoport, akik bogazoknak nevezték magukat, akik híresek voltak a hosszú életükről, 120-140 évig éltek. A volt Szovjetunióban a grúzok, akik szeretik a savanyú tejtermékeket, 120 évig is élnek. Az örmények, abháziak, azerbajdzsániak nagyon jól tartják magukat még 120-140 évesen is. A nyugati féltekén a hosszú életükről híres emberek az Andok indiánjai, akik Ecuadorban, illetve Peru dél-keleti részén élnek. A Guinness Rekordok könyvében szereplő, virginiai lakos, Margaret Pitch mint a legöregebb amerikai, 115 éves korban halt meg, akkor is csak egy esés következtében hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.