Egyetem

Stresszt jelent a hollók számára a "közösségi lét"

Stresszt jelent a hollók számára a "közösségi lét"

2011. február 10., csütörtök
Stresszt jelent a hollók számára a "közösségi lét"

Óriási stresszt jelent a hollók számára a "közösségi lét" - derítették ki amerikai és lengyel kutatók. A fiatal hollók csapatokba verődve élnek, de a párválasztás után, amely egy életre szól, a madarak "édeskettesben" elköltöznek, s közösen védik a területüket - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A kutatók, hogy betekintést nyerjenek a hollók életébe, a csapatban és párban élő madarak ürülékét vizsgálták. Egyrészt a stresszhormon, a kortikoszteron szintjét mérték, amely a szervezet energiafelhasználásában, az immunrendszer állapotában, valamint a stresszre adott válaszban játszik egyebek közt szerepet. A mintákból ugyancsak megállapították a madarak nemét, valamint vizsgálták, hogy nincsenek-e parazitáik. A vizsgálatok tanúsága szerint a csapatban élő hollók szervezetében magasabb volt a stresszhormon szintje, mint a párban élőké. "Az ellenkező eredményre számítottunk. Azt hihetnénk, hogy a közösségi lét előnyökkel jár - védelmet nyújt a ragadozókkal szemben, több élelemhez jutnak a madarak csoportosan, s csapatban vándorolva szabadabban választhatják meg a letelepedési helyüket. Viszont amint a hollópárok elhagyják a csapatot, csak magukra számíthatnak, egyedül kell megvédeniük a területüket, s nagyobb veszélyt jelentenek a ragadozók" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító

Nuria Selva

, a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézetének tudósa.

Bernd Heinrich

, a Vermonti Egyetem kutatója, a tanulmány szerzőinek egyike viszont "vándorcirkusznak" nevezi a fiatal hollók csapatát, amelyben a madarak az élelemért vetekednek, a hímeknek a csoport hierarchiájában betöltött helyükért kell megküzdeniük, míg a nőstényeket a párválasztás aggasztja, hiszen döntésük egy életre szól. Ami a párban élő hollókat illeti, a hímek stresszhormonszintje magasabb volt, mint a nőstényeké, ami érthető, hiszen rájuk nagyobb feladat hárult a territóriumuk megvédésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.