Sport

NFL XLV. Super Bowl: A tojáslabda ünnepe Amerikában + FOTÓK + VIDEÓ

NFL XLV. Super Bowl: A tojáslabda ünnepe Amerikában + FOTÓK + VIDEÓ

2011. február 6., vasárnap
NFL XLV. Super Bowl: A tojáslabda ünnepe Amerikában + FOTÓK + VIDEÓ
Míg Európában a Bajnokok Ligája tartja lázban a focikedvelőket, addig a tengeren túl másfajta játékért lelkesednek az emberek. Azt már megszokhattuk, hogy „odaát” minden kicsit másképp van, s ez így van a futballal, azaz pontosabban az amerikai-futballal is. A szezon legjobban várt mérkőzését, a bajnokság döntőjét, azaz a Super Bowlt magyar idő szerint hétfő hajnalban játsszák Dallasban. A küzdő felek a Green Bay Packers és a Pittsburgh Steelers, míg előbbi a negyedik, az utóbbi a hetedik bajnoki címére készül. Két kiegyenlített mutatókkal rendelkező gárda csap össze magyar idő szerint éjjel fél egykor, a fogadóirodák szerint a csak "sajtfejűeknek" becézett Packers az esélyesebb, ám nem szabad alábecsülni a pittsburghiek szezonban nyújtott teljesítményét sem. Különösen annak tekintetében nem, hogy a liga idei legjobb védelme és az idei legjobb védőnek megválasztott Troy Polamalu fog szembenézni az Aaron Rodgers vezényelte Green Bay-jel, támadásban pedig a kétszeres bajnoki aranygyűrűs "Big Ben" Roethlisberger fogja vezetni az acélgyáriakat. A mérkőzést 23 óra 15 perctől a Sport1 TV élőben, magyar kommentárral közvetíti. A SZEGEDma.hu tippje: Amennyiben kevés pont esik a mérkőzésen, szinte biztosra vehető a Steelers diadala, egyébként a Green Bay látszik esélyesebbnek. Sok fog múlni Roethlisberger játékán, s hogy mennyire mennek rá a passzjátékra a pittsburghiek. A Green Bay ugyancsak passzaiban bízhat, ám Rodgersnek biztos kézzel kell dobálnia.

Elképesztő népszerűség

Bár a tavalyi dél-afrikai focivébé döntőjét közel 700 millióan látták, a tengeren túl és világszerte az amerikaifutball-bajnokság 2010-es nagydöntőjét mégis több mint 106,5 millióan követték figyelemmel, a mai XLV. Superbowlt pedig a televíziós előrejelzések szerint csak Észak-Amerikában 150 millióan fogják nézni. A Super Bowl a tévétársaságoknak is igen jól jövedelmező műsor, így nem csoda, hogy a Fox TV becslések szerint 300 millió dolláros bevételre is szert tehet, és a rendező város gazdasági helyzetét is alaposan fellendíti majd az esemény. A várakozások szerint rekordokat, vagy legalábbis lélegzetelállító eredményeket szül az amerikai profi futball idei legnagyobb eseménye, a vasárnap esti Super Bowl. A csúcsbeállításokat azonban sokan nem magától a játéktól, a Green Bay Packers és a Pittsburgh Steelers összecsapásától, hanem az érdeklődés tetőzésétől és az abból adódó üzleti lehetőségektől várják. Immár hagyományosan ez az a hétvége, amikor Amerikában a legkevesebb esküvőt és legtöbb, tévézéssel egybekötött bulit tartják. A döntőnek otthont adó arlingtoni Cowboys Stadium figyelemreméltó épület. Az 1,3 milliárd dollárért felépített sportlétesítmény a világ legnagyobb fedett stadionjának számít, ahová a döntő napján mintegy 105 ezer embert várnak. Itt található a világ legnagyobb kivetítője is, a maga 1070 négyzetméteres nagyságával, ahol a mérkőzés legapróbb részleteit is figyelemmel lehet majd kísérni. Egy jegyért a középvonalnál közel 16 ezer dollárt, egy jó helyen található parkolóhelyért akár 1000 dollárt is elkérnek. Az összecsapás idejére elég hűvös, mindössze 13 fok várható, ami a környéken a leghidegebbnek számít 1989 óta. A forró hangulatról azonban nemcsak a küzdő felek, hanem a mérkőzés köré épített műsor is gondoskodik: Christina Aguilera énekli el az amerikai himnuszt, a szünetben pedig a Black Eyed Peas zenéjére szórakozhatnak a szurkolók.

Amerikaifutball-szabályok röviden

Az amerikai futball a 19. század végén alakult ki a rögbiből, így sok szabályuk közös. A játékban a labdát az ellenfél end zone-jába kell juttatni, pontokat szerezve ezzel. A labdát lehet hordani, dobni vagy passzolni is. Pontot többféleképpen lehet szerezni, így a labda gólvonal mögé vitelével, a gólvonalon áthaladt csapattársnak való passzal vagy kapura rúgással. A játékot az nyeri, aki a megszabott időn belül a legtöbb pontot tudja megszerezni. A játék egy 120 yard (110 méter) hosszú és 53 1/3 yard (49 méter) széles, téglalap alakú pályán zajlik. A hosszanti szélen lévő vonalak az oldalvonalak, a rövid szélen lévők az end line-ok. A pálya két végén a goal line-ok vannak, amelyek egy 100 yard hosszú pályarészt fognak közre. Pontot szerezni az end zone-nak nevezett, 10 yard széles területen lehet, amely a goal line-tól az end line-ig tart. A pályát a goal line-tól a félpályáig (50 yard) az úgynevezett yard line-ok osztják 5 yardnyi részekre, akárcsak a rögbiben. Az end zone mögött található a 18,5 láb (5,64 méter) széles kapu, amelynek alsó része 10 láb (3 m) magasan kezdődik. A sikeres rúgás feltétele az, hogy a labda efölé a 10 láb magas keresztrúd fölé és a kapufák közé kerüljön. Minden csapat egyszerre 11 játékossal vesz részt a pályán zajló játékban. A csapat összeállítása minden időkérésnél vagy szünetben változtatható, tetszőleges számú cserével. A csapatok három elkülönített csoportra vannak osztva, ezek: Offense Team (támadó), a Defense Team (védekező) és a Special Team (különleges csoport). Az NFL-ben egy csapat 53 játékossal rendelkezik összesen, és általában ezek mindegyike pályára lép minden meccsen. A futballt a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza, de a játék sajátosságából adódóan a csapatokat az edzői stábbal együtt közel 70-70 fő alkotja. Mivel a játéknak még nincs kialakult magyar szakzsargonja, a legtöbb dolgot az eredeti angol nevén neveznek itthon is. Egy meccs általában négy 15 perces negyedből áll, a második és a harmadik negyed között van a félidő, 15 perces szünettel, a negyedek között csak térfélcsere van, amire 2 perc áll rendelkezésre. A játékidő mérése leginkább a futóórás és tiszta játékidő keverékeként fogható fel, bizonyos playek – például a játéktéren kívülre kerül a labda – után megáll az óra. Emiatt egy teljes futballmérkőzés akár három óráig is tarthat. Ha a rendes játékidőben döntetlen az állás, akkor hosszabbítás (overtime) következik, ez lényegében egy 5. negyed. Ilyenkor a hirtelen halál szabálya lép életbe, vagyis az első pontot szerző csapat nyer. Mivel európai szemmel bonyolult szabályrendszer szerint zajlik a játék, a Sport1TV a korábbi években készített egy összeállítást, amiből nagyon sok mindent megtudhatunk.

Amerikaifutball Szegeden

A Szeged Bats egy 2006 decemberében alapított amerikaifutball-csapat. A csapat tagjai több alkalommal szerepeltek kölcsönjátékosként más együtteseknél hazai tornákon. Első mérkőzésüket a Tata Mustangs ellen játszották 2007-ben, 2008-ban részt vettek a ligán kívüli amatőr csapatok kupáján, a Rookie Cup-on, majd ugyanezen év őszétől a szegedi Denevérek felvételt nyertek az MAFSZ csapatai közé, és a 2009-es évben már hivatalos keretek között léphetnek pályára a sportág honi harmadosztályában.

Összeállította: Illés Tibor - Illés András

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.