Egyetem

Népszerű az önkéntes munkát célzó TÁRS-program 2011

Népszerű az önkéntes munkát célzó TÁRS-program 2011

2011. február 23., szerda
Népszerű az önkéntes munkát célzó TÁRS-program 2011

Pozitív fogadtatásra talált a közoktatásban az önkéntes munka népszerűsítését célzó TÁRS-program 2011; az oktatási államtitkárság felhívására 355 pályázat érkezett, közülük 146 részesülhet támogatásban - mondta el Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A 44,6 millió forintos pályázati keretre 217,12 millió forint értékben érkeztek pályázatok a

Wekerle Sándor Alapkezelőhöz - ismertette. Pályázni a január végi határidőig minden szociális és közösségi célt szolgáló, helyi igényeknek megfelelő kezdeményezéssel lehetett, így például idős ember, rászoruló gyermek rendszeres látogatása, bevásárlás, szociális vagy nevelési-oktatási intézménnyel közösen előkészített és megrendezett program. A program lényege, hogy 9-12. évfolyamon tanuló diákok pedagógus vezetésével, egyénileg vagy csoportosan, személyenként legalább 30 óra közösségi szolgálatot teljesítsenek tanórán kívül. Az önkormányzati fenntartású intézmények közül 242, egyházi iskolák közül 65, alapítvány és magániskolák közül 36, míg a felsőoktatási intézmények által fenntartottak közül 12 adott be pályázatot. A közép-magyarországi régióban 43, a dél-alföldiben 24, a Nyugat-Dunántúlon 21 jelentkező kapott támogatást. A fővárosban 32, Pest megyében 11, Csongrádban 10 intézmény kap segítséget. A bíráló bizottság az alapvetően szociális tevékenységet célzó közösségi szolgálatot részesítette előnyben. A helyettes államtitkár kiemelte: a pályázat keretében a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy a humanitárius munkát a gyakorlatban is kipróbálják. Nem közmunkáról vagy gazdasági tevékenység ingyenes kiváltásáról van szó - hangsúlyozta, és az MTI kérdésére hozzátette: ezt jogszabályban is rögzíteni kívánják. Kiemelte: a pályázat programjait egyfajta főpróbának tekintik, a tapasztalatokat, a legjobb gyakorlatokat összegyűjtik, közzéteszik, hogy más iskolák is ismereteket szerezzenek, ötleteket meríthessenek.

Gloviczki Zoltán

azt mondta, hogy ha a közoktatási törvény tervezetét még a következő tanév előtt elfogadják, akkor leghamarabb a 2013/2014-es tanévtől lehet az érettségi feltétele az önkéntes munka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.