Közélet

Még mindig sok a rendezetlen egészségbiztosítás

Még mindig sok a rendezetlen egészségbiztosítás

2011. február 21., hétfő
Még mindig sok a rendezetlen egészségbiztosítás

Sokan nem fizetnek egészségbiztosítási járulékot. Ha valaki tartozik, az adóhivatal kamatostul behajtja rajta. Ha orvoshoz megyünk, vagy a patikában támogatott gyógyszert veszünk, akkor a taj-számunk segítségével automatikusan ellenőrzik, hogy van-e érvényes betegbiztosításuk - írja az mr1.hu.

Az is kap ellátást vagy gyógyszert, akinek nincs érvényes biztosítása, de őt figyelmeztetik, a következő hónapban pedig átadják az adatait az egészségbiztosítónak és az adóhatóságnak – mondja

Csete Beáta

, az OEP szóvivője. Magyarországon jelenleg 470 ezer embernek rendezetlen a jogviszonya. Ez 2007-ben még 1,1 millió volt. A rendezetlen jogviszony azonban nem feltétlenül tartozást jelent. Van, hogy csak a jogosultságot igazoló papír hiányzik, vagy a munkáltató nem fizetett – mondja

Honyek Péter

, az adóhivatal szóvivője. Körülbelül 250 ezren vannak azok, akik nem jogosultak egészségügyi ellátásra, mert például nincs munkaviszonyuk, de nem is egyetemisták vagy nyugdíjasok. Nekik maguknak kell állniuk a biztosítás összegét, idén havi 5 100 forintot. Ez mindenki számára kötelező, aki magyarországi lakóhellyel rendelkezik, akár jár orvoshoz, akár nem. Ettől a 250 ezer személytől az adóhatóság tavaly 16 milliárd forint befizetést várt, de csak 12 milliárd érkezett meg, vagyis az egyéni befizetőknek körülbelül negyede nem rendezte egészségügyi járulékát. Aki tartozik, jó, ha tudja: az adóhivatal öt évre visszamenőleg kamatostól behajthatja a járulékot. (Forrás:

mr1.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.