Gazdaság

McCabe több mint kilenc milliárdot költött a Fradira

McCabe több mint kilenc milliárdot költött a Fradira

2011. február 22., kedd
McCabe több mint kilenc milliárdot költött a Fradira

Kevin McCabe saját bevallása szerint összesen 9,2 milliárd forintot költött az Üllői úti ingatlanegyüttes megvásárlására, illetve a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt. megvételére és működtetésére, miközben a 2008. május 9-i szerződéskötés óta eltelt időszakban a zrt. bevételei nem érték el a 600 millió forintot.

Az angol befektető kedden az ftc.hu oldalon megjelent közleményében adott tájékoztatást a kiadásairól és a bevételeiről. "Az általam irányított Scarborough Csoport a Fradi 2008. május 9. napján történt megszerzése óta a Fradihoz kapcsolható ingatlanegyüttes megvásárlásra és egyéb járulékos költségekre mindösszesen megközelítőleg 4,5 milliárd forintot fizetett ki. Ez az összeg az ingatlan vételárát, a vagyonszerzési illetéket és az ingatlanhoz kapcsolódó, Ferencvárosi Torna Club által birtokolt használati jog megváltását foglalja magában"- áll

McCabe

tájékoztatójában. A kommünikéből az is kiderül, hogy a cégcsoport további, megközelítőleg 4,7 milliárd forintot költött a labdarúgó Zrt. megvételére és fenntartására. "Ez az összeg tartalmazza egyrészről a részvények 94 százalékának az anyaegyesülettől történő megvásárlását (vételár: 800 millió forint), másrészről pedig a labdarúgócsapatok teljes körű fenntartásának minden költségét, beleértve a futballal kapcsolatos korábbi, a vásárlás előtti adósságok kifizetését, a stadion üzemeltetését és részbeni felújítását, a játékosok és a szakmai stáb bérezését és minden egyéb, a csapatok fenntartásához elengedhetetlen kiadást." A bevételekkel kapcsolatban McCabe megjegyzi: 2008 tavasza óta a zrt. bevételei nem érték el a 600 millió forintot sem. "Ez az összeg a szponzori támogatásokból és a televíziós jogok ellenértékéből (300 millió forint), a jegybevételekből (200 millió forint) valamint a játékosok értékesítéséből (kevesebb, mint 100 millió forint) származott, ráadásul ezt a pénzt teljes egészében a csapat fenntartására fordították." Kevin McCabe január 31-én jelentette be, elérkezettnek látja az időt arra, hogy a futballklub vezetését másra bízza. A labdarúgó zrt. múlt csütörtöki, rendkívüli közgyűlésén lemondott posztjáról Gerstl Alexander vezérigazgató. Kubatov Gábor, a klub által a zrt-be delegált tag az FTC ötszázalékos tulajdonrészével élve megakadályozta, hogy szavazásra kerüljön a végelszámolás kérdése, s jelezte, az anyaegyesület visszavásárolná a labdarúgócsapatot az azt működtető FTC Zrt-től, ennek azonban előfeltétele, hogy a mostani tulajdonos, Kevin McCabe addig is tovább finanszírozza az együttest. Hétfőn olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint Berki Krisztián korábbi vezérigazgató visszatér a zrt.-hez. Féderer Andrea, a labdarúgóklub kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az értesülést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.