Közélet

Magyarországon is nőtt valamelyest a terrorfenyegetettség

Magyarországon is nőtt valamelyest a terrorfenyegetettség

2011. február 20., vasárnap
Magyarországon is nőtt valamelyest a terrorfenyegetettség

Magyarországon nincs terrorveszély, de a fenyegetettségünk valamelyest nőtt az utóbbi években - nyilatkozta Hajdu János dandártábornok, a tavaly felállított Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője a Népszabadságnak; az interjút vasárnap közölte a napilap online kiadása.

A terroristák első számú célpontjainak számító országokba az utóbbi időben egyre nehezebben jutnak be a terrorszervezetek tagjai, nehezebb pénzt mosatni, akciót előkészíteni és végrehajtani. Mindebből egyenesen következik, hogy a terrorszervezetek előbb-utóbb könnyebb célpontokat keresnek - ilyenek lehetnek például az első számú célpontjaiknak számító államok egy kevésbé tehetős országban lévő képviseletei. A TEK munkatársai eddig több mint 50 veszélyes bűnözőt fogtak el itthon, és külföldről is kaptak már felkérést terroristagyanúsként nyilvántartott személyek ellenőrzésére, ha a körülmények úgy alakulnak, elfogására.

Hajdu István

elmondta azt is, hogy amikor Szudánban elrabolták

Papp István

ENSZ-alkalmazottat, egy kisebb egység azonnal a helyszínre utazott. "Az ENSZ-ben is elismerést arattunk, olyannyira, hogy a főtitkár úr felkért minket, tartsunk előadást a szudáni akcióról, valamint London és Brüsszel is érdeklődik a részletek után. Nemrég bolgár állampolgárok estek szudáni túszejtők fogságába. Két napra rá már itt voltak a bolgár kollégák, hogy segítsünk, mit és hogyan kell csinálni" - fűzte hozzá. Azt hogy mi szükség van Magyarországon önálló Terrorelhárítási Központra, a TEK vezetője azzal indokolta: az Európai Unió egyértelműen a centralizáció irányába "tereli" a terrorelhárítást. Az Európai Parlament is leszögezte: fontos, hogy a tagállamok rendelkezzenek egy olyan terrorelhárító egységgel, szervezettel, központtal, bármivel, amely a nap huszonnégy órájában képes fellépni az esetleges terrortámadások kitervelőivel, előkészítőivel szemben, és információkkal bármikor a segítségére tud lenni más tagállamok hasonló feladatra létrehozott szervezetének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.