Közélet

Magyar bor - mindenhol?

Magyar bor - mindenhol?

2011. február 27., vasárnap
Magyar bor - mindenhol?

Az EU-n keresztül törnek be a lengyel piacra boraink

A lengyel EU-elnökség fél esztendeje alatt is magyar borok kísérhetik majd a hivatalos rendezvények ünnepi étkezéseit. Az InfoRádió értesülései szerint a megállapodás részleteit hamarosan kidolgozzák.

Az InfoRádió értesülései szerint a lengyel EU-elnökség ideje alatt is magyar borok kerülnek majd az ünnepi rendezvényeken az asztalokra. A magyar "bordiplomáciai" siker részletei egyelőre még nem ismertek, annyi azonban bizonyos, ha sikerül jól kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, akkor a magyar borok pozíciói jelentősen javulhatnak az egyik legfontosabb exportpiacon, Lengyelországban. A jelenleg zajló magyar elnökség rendezvényeit jelentős mértékben kihasználja a külügyi tárca a magyar borászat népszerűsítésére. A

Győri Enikő

államtitkár kezdeményezésére megvalósult hazai program elnyerte a Magyarországra érkező diplomaták és vendégek tetszését. Egyelőre még nem ismert, hogy a következő félévben Lengyelországba kerülő borokat milyen szempontok alapján választják majd ki. Értesüléseink szerint három dolog biztos: a magyar elnökség idején felszolgált borokhoz képest egy alapvetően új szelekció áll majd össze, és az is valószínű, hogy azok a pincészetek is lehetőséget kapnak, amelyek az utóbbi években pozíciókat építettek ki a lengyel piacon. Mint megtudtuk, a harmadik fontos szempont az lesz, hogy a Lengyelországban "diplomáciai szerepbe" kerülő magyar borok a minőségi szegmens képviselői legyenek. Lengyelországban dinamikusan fejlődik a borpiac, a magyar borok a két ország történelmi kapcsolatainak köszönhetően nagyon ismertek és kedveltek. Szakértők szerint ugyanakkor a minőségi magyar borok szállítóinak nincs könnyű dolguk, egyrészt igen éles a verseny, hiszen a lengyel piacon intenzíven képviselteti magát szinte a teljes borvilág. Igen aktív például az olasz és a spanyol, továbbá az Európán kívüli termelőországok beszállítóit támogató bormarketing. Másrészt az is gond, hogy a lengyel vásárlók egy része a magyar borokat többnyire az olcsó kategóriába sorolja - vélekednek piaci elemzők.

(Forrás: InfoRádió)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.